A VAKOLÓHABARCS ADALÉKSZEREI

2015. június 30.

Lakóépületeknél általában nem kerülhető el a vakolási munka. Ezt belül a falakon, illetve a homlokzaton is el szokták végezni.

IMG_9052A vakolási munkák anyagai jelentős mértékben fejlődtek az elmúlt időben. Megjelentek a készvakolatok. Emellett a vakolási technológia is változott. Hagyományos esetben a habarcsot „felcsapják” fandliból a falra. Ilyenkorelőször gúzolást végeznek, amely egy híg habarcs „felfröcskölése” a felületre, majd ezt követően függőleges vezetősorokat készítenek, melyek közé gyorsan fel tudják vinni a habarcsot egy léc segítségével.

IMG_0233Újabb esetben a brigád egyik tagja az élekre és a falmező több részére fém vezetősíneket helyez el, melyek a sarkakon plusz védelmet jelentenek. Ezután gép segítségével a vakolat fellövellésre kerül. Az elhelyezett vezetősíneken gyorsan szép, sík felületet érhetünk el. A modern vakolásnál már készhabarcsot alkalmaznak.

A hagyományos vakolatok a környezetből jelentkező hatásokat nem tudták megfelelően kezelni. Ezért jelentek meg a vakolatba kerülő adalékszerek. Mivel javításoknál, műemlékeknél nem mindig alkalmazható a vakológép, így speciális készhabarcsot, vagy hagyományos habarcsot készítenek, amelyhez vegyszereket adnak.

A falszárító, légpórusképző adalékszerek lélegzővé, szellőzővé teszik a vakolatot, amely IMG_0239ennek köszönhetően gyorsabban szárad. Azonban a legnagyobb előnye, hogy a szellőzésnek köszönhetően a vizes falak száradását biztosíthatja salétromosodás nélkül is. Mivel a légpórusok révén olyan átmérőjű kapillárisok jönnek létre, hogy a víz nem tud a vakolatban megállni, így a vakolat fagyálló tulajdonságai is javulnak. Ennek köszönhetően a vakolat élettartama is megnő. Az elpárolgott vízből visszamaradó só a pórusokban marad. A hidrofóbizáló anyagok a vakolat vízállóságát növelik, a vakolat átázását késleltetik jelentős mértékben nagy esőzéskor. Nagyobb felületű tűzfalak esetén hasznos megoldás.

Léteznek univerzális szerek is. Ilyen lehet, amikor az előző két vegyszer hatását egy folyadékként lehet megvenni, majd a habarcsba bekeverni.

IMG_9048Amikor a bedolgozás a többi alapanyag miatt nehézkessé válik, akkor javító adalékszereket lehet alkalmazni. Néhol ezt mészpótlóként forgalmazzák. Ezeket főleg felújításnál alkalmazzák. Téves elgondolás, hogy az erős cementes vakolat megoldja a falazatba jutó víz károsító hatásait. Az erős cementes vakolatoknál a vakolat valóban szilárdabb lesz, de emiatt a víz magasabban fog előjönni.

A víz elleni védelemhez habarcstömítő adalékszert lehet alkalmazni. Ez a pórusokat, kapillárisokat tömíti. Célszerű a munka megkezdése előtt a megfelelő vegyszer kiválasztása. A vakolási munka előtt, amennyiben lehetőség van rá, a levert és a kimélyített fugákat szárítsuk ki. A hagyományos vakolásnál megszokott gúzolást el kell végezni, ami egy tapadó hidat biztosít a vakolat és a falazat között.

A megfelelő habarcs kiválasztásával számos problémát megoldhatunk a későbbi szakipari munkákhoz kapcsolódóan is.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.