Mesterségesen öregített fa homlokzatburkolatok

2015. június 23.

Korábban a fa homlokzatburkolatok hazánkban nem terjedtek el igazán. Ennek okai többek közt a magyar építési kultúrában és a természeti adottságokban keresendők. A magyar népi építészet elsősorban az egyszerűségre, praktikumra törekedett. Mára azonban fordulni látszik a helyzet.

shutterstock_209874523Az, hogy kultúránk és építészetünk is egyre jobban nyit nyugat felé, ma már senkinek sem meglepő. Nem csak azért törnek be a magyar építészetbe a korábban ismeretlen építőanyagok, mert azok divatosak. A modern építészettel szemben támasztott szigorú szigetelési elvárások felerősítették a burkolatok szerepét az építészetben. Mint korábban minden területen, kezdetekkor mindig a természetes alapanyagokból indul ki mindenki. Ezeknek vannak hibái, természetes gyengeségei. Erre az ipar mindig megpróbál megoldásokat keresni. Addig fejlesztenek, míg egy ellenálló anyagot nem kapnak, mely azonban már nem igazán mondható természetesnek. Ezek a mesterséges anyagok, legyen az akár csak egy vastag védőbevonat, vagy készüljön az egész termék műanyagból, a természetesség hívei számára egyre visszataszítóbbá válik. Épp ennek tudható be például a falazatok anyagainak időbeli fejlődése. Eleinte a fal természetes alapanyagból, vályogból készült. A vályog idejétmúlttá vált, majd napjainkra éppen vakolat formájában tért vissza a modern házak falfelületeire. Így van ez a homlokzatburkolatokkal is. A korábban értelemszerűen felhasznált természetes burkolóanyagokat sikerült úgy fejleszteni, hogy azok időtállóak legyenek, de ezzel a természetességük varázsa is elszállt. Persze a műanyagok is egyre nagyobb teret nyertek e területen is.

shutterstock_113275555Míg korábban lazúrokkal, erős színhatású lakkokkal kezelték és tartósították a fafelületeket, lassan a fa erezetét láttatni engedő festékek felé terelődött az ipar figyelme. Tulajdonképpen ezek a festékek sem a fa igazi arcát mutatják. Egy természetesen öregedő fa felülete színben inkább a szürke szín felé hajlik, nem pedig az erős barna felé. A nyugati trendekben a vörösfenyő burkolatok alkalmazása a fa ellenálló tulajdonságaiból kifolyólag újra divatba hozta a natúr fát a homlokzaton. A fa alkotóelemeinek oxidációja hatására a vörösfenyő hol szürke, hol szinte feketés árnyalatokat mutat. Van, akinek ez a természetesség tetszik, van, akinek nem. Egy biztos: vannak olyan építészeti helyzetek, ahol ez a homogénnek nem mondható burkolat, nem mutat jól. Erre találták ki a mesterségesen öregített fa homlokzatot, mely ma még modern technológiának számít.

Az eljárás egy háromrétegű olajos kezelést takar, mely elsősorban a természetesen öregedett fa szürkés színét hozza létre azzal a különbséggel, hogy a felület teljesen homogén lesz. Előnye, hogy a fa a kezelés után nagyon ellenálló a természeti hatásokkal szemben, és egyenletesen öregszik tovább.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.