BORDŰR

2015. június 16.

shutterstock_33915817A falburkolatok ízléses kialakításának lehetőségei, ha nem is végtelenek, de különleges megoldásokkal sokféleképpen színesíthetőek. A burkolatblog ma egy olyan burkolási kiegészítőt mutat be, amely igényes keretet ad a fali burkolatoknak, a burkolatváltást pedig különös finomsággal oldja meg. Így a mai bejegyzésben olyan apró, hétköznapi megoldásról olvashatnak, amivel élettereink hangulatát egyszerűen és kedvező áron fel lehet dobni. Ez festésnél, tapétázásnál és burkolásnál is opcionális lehetőséget biztosít.

shutterstock_80568394Sokaknak világossá válhatott, hogy a bordűrre gondolok, amivel a felületeken tudunk elválasztást készíteni. Festésnél általában a fal felső részén alakíthatjuk ki, de keretek, ablakok körül is egyszerűen felhelyezhető, amikor tapétázunk. Azonban egyszerűbb módot is választhatunk, ha öntapadós kivitelt vásárolunk.

shutterstock_132734771Más megoldást jelent kerámia vagy kőburkolatok esetén. Kerámia használatakor bordűr vagy listello közül választhatunk. A bordűrnek nemcsak elválasztásnál és díszítésnél van jelentősége. Bizonyos típusok az élzárást is megoldják, amely kellő eleganciát biztosít. Ez szép megoldás a csemperagasztóval lehúzott felső sorral ellentétben, amely általában egyenetlen, csúnya felületet eredményez. Kerámia esetén a felület nemcsak festett, de domború vagy homorú is lehet. Igazából ez jelenti a többletköltséget. Ennek köszönhetően azonban a fény hatására finom árnyékok jelennek meg.

Más esetben élvédő profillal oldják meg elegánsan a lezárást. A műanyag élvédők mellett drágább nemesfémből készült változatokkal is találkozhatunk.

Ezek elegáns megoldást nyújtanak, kivitelezésük egyszerű. A beépítés során védeni kell a karcoktól, erre a célra általában egy védőfólia van kasírozva az elemekre, amelyet burkolás után egyszerűen le tudunk választani róla.

A bordűrök felhelyezése előtt azonban érdemes csapózsinórral kitűzni a felső él vonalát. Ez segítségünkre lesz abban, hogy a bordűr felrakása előtt megbizonyosodjunk, hogy a kezdő és a végpont egybe fog vágni.

Azonban a bordűr nem olcsó megoldás, így fontos, hogy pontosan meghatározzuk a mennyiségeket. Szalag esetében folyóméterben lehet venni, amely általában 5 folyómétert jelent. Csempe esetén darabonként vannak meghatározva az árak. Amennyiben lehetőségünk van rá, úgy a zárósorként készülő kerámia bordűröket egybe építsük meg a burkolattal, mert így a fuga színe, illetve a bordűr gyártási idejétől függő színkülönbségek kiküszöbölhetők.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.