MENNYEZETI BURKOLÓLAPOK

2015. június 10.

A helyiségeink belsőépítészeti kialakításánál a színek megválasztása mellett, a felületek egysíkúságát is elkerülhetjük különböző burkolóelemek alkalmazásával. Ilyen lehet a mennyezeten elhelyezhető, előregyártott burkolólap.

shutterstock_253880359A plafon különösen kényes pontja a belső térnek. Az egyenetlen felületeket a mennyezeti világítás és az ablakon beáramló fény is megmutatja, kihangsúlyozza. A régi födémek esetén a gerendák melletti repedések megjelenése is probléma lehet. A mennyezeti födém hőszigetelésének javítása, vagy a kézzel csúnyán, rosszul kialakított mennyezeti vakolat eltakarására is használhatunk különböző burkolóelemeket.

shutterstock_190276628

Itt nem álmennyezeti rendszerről teszek említést, hanem mennyezeti burkolatról.  Ezek a lapok különböző díszítésű felületekkel jelennek meg. Az elem típusától függően különböző variációkat is képezhetünk a mennyezeten. A födémek teherbírását jelentősen nem befolyásolja ez a felület, hiszen jellemzően EPS anyagból készülnek. Választhatunk azonban XPS anyagút, melyet famintás bevonattal láthatnak el.

A felragasztása házilag, olcsón és egyszerűen megoldható. A felületek síkba helyezésére és a helyes elemkiosztásra kell törekedni. A lapok egyszerűen szikével vághatók.

shutterstock_264217421Ezzel a megoldással lényeges teret nem veszünk el a helyiség magasságából, hiszen maximum egy centiméter vastagságról beszélünk. Az EPS hőszigetelő anyag, így ez a csekély vastagság kis mértékben javítani fogja a hőszigetelést. A külön hőszigetelőlapként vásárolható típusok azonban 3 cm vastagsággal rendelkeznek és falcolt kivitelűek.

A munka megkezdése előtt érdemes csapózsinórral kitűzést végeznünk, hiszen így az elemeket irányba tudjuk elhelyezni. Ez azért is hasznos, mert be tudjuk közepelni a burkolatot, ami azt jelenti, hogy a mennyezetre felnézve a peremek mentén azonos szélességű vágott elemeket látunk. Ez esztétikailag előnyös, és megnyugtató látványt nyújt.

A ragasztáshoz polisztirol ragasztót használhatunk.  Az elemek közötti részeket akril tömítővel tudjuk kitölteni. 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.