DÍSZLÉCEK BELTÉRI FELÜLETEKRE

2015. május 26.

A beltéri felületek, síkok váltakozását ki-ki saját ízlése szerint alakítja ki. A mai rovatban a beltéri díszlécekről lesz szó, amely megszépítheti otthonunkat.

IMG_9266A síkváltások a falcsatlakozásoknál, illetve a mennyezet-fal találkozásánál vannak. Általános megoldás, amikor ugyanazon festékkel látjuk el ezeket a csatlakozásokat. Ennél szebb megoldást is kaphatunk festéssel, ha különböző színárnyalatokat választunk ki és a síkváltások éleinél találkoznak ezek. Ez hasznos megoldás is egyben, hiszen nem kell különböző festőszalagokkal kijelölni a váltásokat. A síkváltásoknál egyszerűen az éleket meg tudjuk festeni kisebb ecsettel. Ez a megoldás nagyon gyakori.

Más lehetőséget nyújt a bordűr alkalmazása. Ennek szép felhelyezésével már díszítést is vihetünk a helyiségbe. Itt arra kell különösképpen ügyelni, hogy a bordűr vízszintesen haladjon, hiszen a szobában vagy teremben körbeérve pontosan egybe kell futnia.

shutterstock_141716911Az előbbi lehetőségek csak síkbeli megoldást jelentenek. Amennyiben ennél többet szeretnénk, akkor szép díszléccel, holkerléccel is elegánssá tudjuk tenni a helyiséget. A díszléc anyagát tekintve lehet polisztirol vagy poliuretán is. A polisztirol felrakásához és lefestéséhez vízbázisú anyagokat kell használnunk.

A díszlécek sokféle formában vásárolhatók meg. Az előbbiekben nem említett előnye még, hogy a kőműves által nehezen kialakítható negatív éleknél előre gyártott, szép megoldással tudjuk e kritikus helyeket kialakítani. Ezt a szépséget a mintás holkerlécekkel fokozni tudjuk.

További pozitívuma, hogy léteznek olyan típusok, melyek mögött kábel elvezetésére is van lehetőség. Ezzel az élekben futó vezetékeket tudjuk – bontás nélküli munkálatokkal – eltakarni.

A tetőtéri díszlécek is jó megoldást jelentenek számunkra. Itt főként a tető-fal csatlakozásánál a tető mozgásából kialakuló repedéseket takarhatjuk el.

shutterstock_63061711Amennyiben a falakra nem képet szeretnénk elhelyezni, akkor oldalfali díszléceket, fali dekort is tudunk választani, majd elképzelésünk szerinti formában felragasztani. Érdekes belsőépítészeti megoldást jelent, amennyiben ezek a díszlécek különböző színárnyalatokat választanak el egymástól.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.