KÉSZÍTSÜNK MÁRVÁNYUTÁNZATOT!

2015. május 20.

shutterstock_57894220A márvány mindig is a minőséget és a gazdagságot jelentette. Elegáns megjelenése sokunk számára tetszetős. A márványnak nagy a kopásállóssága, víztaszító képessége is jó és tartósság szempontjából is egy kiváló anyagnak számít. Esztétikai megjelenését és rendkívüli adottságait sajnos sokan nem tudják megfizetni, de szeretnék az ezzel járó érzést magukénak tudni. Jelen cikkemben ehhez szeretnék segítséget nyújtani, igaz, hogy a lentiekben leírt megoldás a márvány szép megjelenésén túl a többi tulajdonságot nem tudja biztosítani. A következőkben olvasható megoldással szép megjelenést varázsolhatunk egyszerűen a lakóterünkbe a márvány árának töredékéért.

shutterstock_137196293A márványhatás eléréséhez műmárvány spatulyázó glettanyag lesz a segítségünkre. Figyelem, ez csak egy dekorációs kellék, felülete nem lesz olyan sima, ellenálló, kemény és vízhatlan, mint az eredeti márvány, ezért felhasználási területe korlátolt, ellenben lényegesen alacsonyabb áron vásárolható meg e speciális anyag és érhető el a kívánt vizuális hatás.
A műmárvány diszperziós alapú dekorációs glettanyag áttetsző fehér kivitelben, „konyhakész” állapotban vásárolható meg. Lényegében színezhető és a dörzsölésnek viszonylagosan ellenálló anyag. A márvány hatás elérését a felületre foltokban kell felvinni és a végső hatást több réteg megfelelő átfedésével érhetjük el.

shutterstock_230615A felületre történő felhordásnál az alapfelületet megfelelően elő kell készíteni. Ennek megfelelően száraznak, zsír- és portalannak kell lennie. Annak érdekében, hogy az alapfelület nedvszívása ne legyen túl nagy, rontva az összhatást és a megjelenést, az adott gyártó által ajánlott és előírt mélyalapozóval a felületet tanácsos előkészíteni. Lényeges, hogy felhordás előtt úgy végezzük el a felület javítását, mintha festést készítenénk elő. Ellenkező esetben ezzel a glettnél drágább anyaggal kell a felület hibáit, egyenetlenségeit, sérüléseit javítani. A fal előkészítéséről, gletteléséről és a hibák javításáról már az előzőekben esett szó.

Ezt követően lehet a felületre a dekorgletett felhordani. A mintázatot a felhordott rétegek száma befolyásolja. Az utolsó réteg száradása előtt, amikor az anyag „húzása” megfelelő, lehet fényesíteni a felületet spaklival (ügyeljünk rá, hogy ne legyen szennyezett vagy rozsdás) vagy velencei glettelőkanállal.

A felület fényesítését úgy kell végezni, mintha a felületet csiszolnánk. Körkörös mozdulattal, finoman végezzük a folyamatot, és különösen figyeljünk arra, hogy az eszközünk sarkai, szélei ne vágjanak, karcoljanak a sík felületbe. Amennyiben ez mégis megtörténik, a felületet javítanunk kell.

Az előírások betartásával felületünk szépen kivitelezhető. Viaszemulziós kezeléssel, vagy polírozással fokozható a fényessége, illetve a megjelenése is márványszerűbb lesz.

Egy szép márványhatású felület megfelelő elkészítése igazán esztétikus dekorációs megjelenést kölcsönözhet az általunk kiválasztott felületen.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.