Szőnyegfektetési praktikák

2015. május 13.

IMG_6497Lakásunk építése, szépítése nem csak, hogy szórakoztató dolog, de hangulatunkra gyakorolt hatása – azzal, hogy teszünk valami hasznosat – kimondottan pozitív is lehet. Éppen ezért az apró munkáknak is nagy jelentőségük van. Ilyen a terek burkolatának kiegészítése, díszítése. A mai cikkemben az utólagos szőnyegfektetéssel foglalkozom.

IMG_6499Egy új épület esetében a tervezési fázisban csak nagyon ritkán merülnek fel olyan kérdések, amelyek nem a ház egészével, hanem a részletekkel foglalkoznak. Pedig ezek az apró dekorációs és közérzetjavító részletek hozzájárulnak ahhoz, hogy otthonunk belülről is tetszetős legyen. Természetesen mindehhez a burkolatok minősége adja meg az alaphangot. Ezalatt nem arra gondolok, hogy az olcsóbb burkolat ne lehetne a körülményekhez képest igényességet sugárzó, de kétségtelen, hogy ezek palettáját a magas műanyagtartalmú anyagok fedik le, míg a természetesebb anyagok jóval drágábbak.

IMG_6506Mi van akkor, ha a kész házba beköltözve nem tapasztaljuk meg az újdonság varázsát, mert olcsóbb anyagot választottunk? Vagy pusztán üresnek érezzük a szobát? Hogy kompenzálhatunk? Vegyünk egy konkrét példát: nappalinkba laminált padlóburkolatot választottunk és fektettünk. Idővel tudatosul az emberben, hogy ez nem teljesen természetes felület. Szeretnénk valami melegebbet, puhább tapintásút, valami természetesebbet.

IMG_6507Ilyen helyzetekben jó szolgálatot tehet egy szőnyeg. Milyen szőnyeg legyen? Fontos, hogy ne csak funkció, de esztétika szempontjából is javítson a berendezésen. A színnél érdemes figyelembe venni a környező tárgyak, bútorok, falak, és nem utolsó sorban a padlóburkolat színét. Mintázat szempontjából legyünk figyelemmel a környező felületek mintázatára. Egyszerű, homogén felületek előtt jól mutathat egy dominánsan mintázott szőnyeg, de ha a bútorok és a környező felületek is markáns mintázatúak, inkább válasszunk egyszerűbbet.

IMG_6509Úszó szőnyegekből léteznek vékonyabb és vastagabb fajták is. A szőnyegek készítés szerint lehetnek csomózottak, szőttek, hurkoltak, tűzöttek és velúrszőnyegek. Akár kész szőnyeget választunk a szőnyegáruházban, akár folyóméterre vásárolunk és szegélyeztetünk, érdemes akkora szőnyeggel kalkulálnunk, ami épp szükséges. A túl nagy, kilógó szőnyegek botlásveszélyt is okozhatnak.

Baleseti forrás lehet, ha nem gumírozott szőnyeget csúszós felületre fektetünk, és nem tudjuk lesúlyozni. A laminált padlók többsége és bizonyos járólapok is ilyen felületnek számítanak, amelyekhez a szőnyegáruházakban már csúszásgátló alátétek is vásárolhatók. Ezekből is léteznek vékonyabb, gumihálószerű verziók, és vastagabb filcszerű alátétek, amelyek puhább járáskomfortot biztosítanak. Szeges és ragasztásos rögzítési módokat úszó szőnyegekhez nem javasolnék.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.