TÖBBDIMENZIÓS BELSŐÉPÍTÉSZET

2015. május 5.

Az otthon belső tereinek kialakítását gyakran a tüzépen megvásárolható anyagokból alakítjuk ki. Azonban ezek variációja véges és nem mindig azt az eredményt adja, amit előzetesen kapni szeretnénk.

A belsőépítészeti kialakításoknál a gyártási technológiák fejlődésének köszönhetően a sík felületekből kiléphetünk. Erre számos módszer létezik.

IMG_5740Természetes kőanyagból rusztikus felületeket alakíthatunk ki, ha hasított kőlapokat alkalmazunk falburkolatként. A tégla lapburkolatok felragasztása esetén is kiléphetünk a sík felületek világából. Azonban manapság a 3D burkolatok jelentenek egyszerű, gyors megoldást. Az áruk miatt azonban csak bizonyos falszakaszokat szoktak kiemelni vele. Előnyük, hogy egyszerűen ragasztással rögzíthetők a felületre. Felszínük festhető, a külső behatásoknak nagyban ellenáll. Vizes funkciójú helyiségekben is alkalmazható.

A falpanelek esetén vannak a könnyű és a nehéz elemek. A könnyű lapok természetes növényi rost alapanyagúak, így gyártásuk során sem terhelik szennyező anyagokkal a környezetet. Azonban műanyag, műgyanta alapanyagú lapokat is vásárolhatunk. Gyorsan, egyszerűen beépíthetők és festhetők. Súlyuk miatt a könnyűszerkezetes falakra is elhelyezhetők.

A nehezebb 3D-s falpanelek elsősorban gipszből készülnek. A felület mintázatának éles peremei teszik szebbé ezeket az elemeket. A gipszlapot mészfestékkel nem szabad festeni.

Készülnek kőporcelán lapok is, amelyek finomabb mintázattal mutatkoznak. Az anyaga miatt nehezebb, viszont felülete jóval tartósabb és könnyebben tisztán tartható, mint a falpanelek. Az előzőekben említettekhez képest az ára magasabb.

shutterstock_214814698A 3D-s lapok esetén két irányzat figyelhető meg. A falpaneleknél az erősen a térbe ható felületek jelentősek, míg a kőporcelán lapoknál a letisztult formavilágú, enyhén mély felületek jellemzőek. A fény hatására ezek más hangulatot varázsolnak tereinkbe, amelyre különböző megvilágítási módokkal (pl. surlófényekkel) vagy színes ledes világítással rá is erősíthetünk.

A burkolat mintázatának ismétlődése az elem típusától függ. Léteznek olyan burkolatcsaládok is, ahol ez nem tűnik fel, így megszakítás nélküli, különleges belsőépítészeti kialakítást kapunk.

A könnyű lapok előnyösek lehetnek azok számára, akik falfűtést szeretnének alkalmazni, hiszen hamar meleg hőérzet érhető el alkalmazásukkal.

Azonban 3D-s felületet nemcsak burkolatként, hanem szerkezetként is készíthetünk. Ilyenkor strukturált zsaluhéjakat kell alkalmazni. A minta minősége nagyban függ a kivitelező precizitásától.

Az ilyen burkolatoknak talán egyetlen hibája, hogy a kidomborodó felületen megáll a por. Ennek ellenére az élettereink hangulatát jelentős mértékben emelhetjük ezzel az új burkolati megoldással.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.