ÉPÍTŐLEMEZEK

2015. április 28.

IMG_6388Az építőlemezek alkalmazása az építési tevékenység esetén manapság már szinte minden területen megtalálható. A könnyűszerkezetes építési mód esetén mind vízszintes, mind függőleges helyzetben használják. Az anyagok funkciója és anyaga azonban különböző, így egy rövid áttekintéssel kezdjük, hogy milyen típusokkal találkozhatunk.

IMG_6390Az építőlemezek típusait a felhasználás és a rögzítendő szerkezet funkciójához válasszuk ki. Anyagukat tekintve lehet fa, melyen belül lehet rétegelt falemez, faforgácslap, farostlemez, fagyapot termékek. Amennyiben nem faanyagú terméket választunk, akkor gipszkarton, gipszrost anyagok mellett dönthetünk.

A gipszkarton lemezeket mindenki ismeri. Ez egy réteges anyag, amelynek felületét IMG_6392kartonpapír borítja. Hosszanti oldalai mentén az anyagvastagság lecsökken annak érdekében, hogy a lemezek csatlakozásánál a szalagerősítés ne látszódjék meg surlófényben a gipszelés után. A gipszmag bizonyos tulajdonságainak elérése érdekében adalékanyagokat is tartalmazhat. Ma már a különböző típusokat más-más színű kartonnal látják el, amely megkönnyíti a lemez tulajdonságainak megállapítását beépítés után.

A gipszrostlapok alapanyaga gipsz, papír, perlit és egyéb víztaszító, kötésgyorsító anyagok. Homogén szerkezete miatt nagyon erős anyag. Nagy anyagsűrűsége előnyös rossz hangszigetelésű terek között. Ilyen típusú lapok esetén viszonylag nagy terheket tudunk rögzíteni a falra.

A cementkötésű forgácslap alapjában véve faalapú kompozit termék. Más néven betonyp-lap, vagy CK-lap. Jellemzői a nagy felületi keménység, ütés-, gomba- és rovarállóság, magas tűzállóság. A lemezeket portlandcementből, adalékanyagból és kérgezett faanyagból készítik.

Az MFP-lap ellenáll a nedvességnek. Itt a kötőanyag melaminnel erősített gyanta. Nagyon erős, merev építőlemez.

IMG_6393Az OSB lapok talán a legismertebb építőlemezek. Az OSB az angol Oriented Strand Board (irányított szálforgács lemez) elnevezés rövidítése. A lemez faforgácsból és műgyanta összetevőkből áll. A faforgácslapok iránya szerkezeten belül eltérő, melynek köszönhetően viszonylag nagy szilárdságú. Típusa OSB/1 és OSB/4 között kapható, mely a száraz környezetben kis teherbírású laptól a nedves környezetben alkalmazható magas szilárdságú lapokig terjed.

A rétegelt falemezek vékony falemezek összeragasztásából készül. A különböző lapok egymásra merőleges erezetűek, így a vetemedési hajlam jelentősen csökken. Általában páratlan rétegszámú furnérrétegből áll. A borítólemez mindig furnér.

IMG_6385A farostlemezeket lignocellulóz anyagú rostokból hő vagy nyomás alkalmazásával gyártanak. Jellemzően térfogatsűrűség szerint csoportosíthatjuk. Készülhetnek száraz vagy nedves eljárással. A nedveseljárással gyártott lemezeknél a kis sűrűségűt SB, a közepest MB, a nagy sűrűségű keménylemezeket HB jelöléssel látják el. A szárazeljárással gyártott lemezeknél az LDF jelű az alacsony sűrűségű, az MDF a közepes, míg a nagy sűrűségű típusokat HDF felirattal jelölik.

A fagyapot lemezek kis térfogat-sűrűségű anyagok. Hangszigetelésre kiválóan alkalmazhatók, a hangelnyelő képességük jó.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.