TÉRKŐ HÁZILAG

2015. április 21.

A tavasz beköszöntével kertünk rendbetételére is sort kell kerítenünk. Ez a növények ültetése és metszése mellett a közlekedési útvonalak karbantartását is jelentheti.

shutterstock_132818777Azonban karbantartás helyett akár új burkolatú járdákat is készíthetünk. Erre számos gyártó, rengeteg burkolóeleme közül választhatunk vagy egyszerű betonfelületű közlekedőket is készíthetünk. Az említett két típus apropóján nézzük meg, mi történik,  amikor a tér-köveket házilag, betonból készítjük el.

Első lépésként öntősablont kell készítenünk. Ezt készen nagyáruházakban is megvásárolhatjuk. Ebből érdemes néhány elemet készíttetni/vásárolni, hiszen a beöntött betonról azonnal nem tudjuk levenni a sablont, mert az rögtön szétfolyna. Így több sablon esetén a munka is jóval hatékonyabb, ráadásul a beton bedolgozási idejére sem kell annyira koncentrálni. A beton mennyiségét aszerint határozzuk meg, hogy a rendelkezésre álló sablonokat egyszerre tudjuk megtölteni.

A bolti sablonok műanyagból készülnek. Vastagságuk 2,5 cm-től indul, azonban ajánlatos vastagabb sablont venni. Ez azért fontos, mert a gyári térkő burkolatoknál a legkisebb vastagság 6 cm. A gyártási technológia azonban sokkal szigorúbb, kisebb a víz/cement arány, amely által a szilárdságuk magasabb. Ezért javasolt, hogy az otthon készített elemek legyenek minél vastagabbak, ezzel elkerülve azok gyors tönkremenetelét.

shutterstock_142053229

A beton készítéséhez sóder, víz és cement kell. A sódernél ügyeljünk arra, hogy a szemcseméret maximum 0-16-os legyen. A sóder/cement aránya keveréshez 1:3 vagy 1:4 mennyiségű legyen. A víz hozzáadását úgy állítsuk be, hogy a sablonba be tudjuk dolgozni a betont és a cement is rendesen össze tudjon keveredni a sóderrel. A beton keverését betonkeverővel is végezhetjük, de akár szárazon „átlapátolással” is készíthetjük. Utóbbi nagyon fárasztó munka, de kis mennyiségnél nem érdemes gépet beszerezni.

Az öntőformákat olajjal meg kell kenni, különben a beton odatapadna a felületéhez. Így is létrejön a tapadás, de a zsaluleválasztó szerekkel vagy más olajok segítségével a betonelemek közül a sablon kiszedése jóval egyszerűbb feladat.

Ugyan több honlap is írja, hogy a kopórétegbe műkő őrleményt is tegyünk, hogy tartósabb legyen. Ez azonban nem javasolt, mert a kétrétegű betonelemeket nem tudjuk úgy összedolgozni, hogy azok tartósak legyenek. Jobb minőségű elem készítése esetén javasolt a homogén szerkezet, amibe a műkő őrleményt is belekeverjük.

A betonformába történő beöntése után a tömörítés is nagyon fontos. Ezt végezhetjük kalapáccsal, amely során finoman megütögetjük a sablont úgy, hogy az el ne mozduljon és a víz a beton tetejére fel ne ússzon.

A sablonból történő kivétel a hőmérséklettől és a beton minőségétől függ. Amennyiben meleg van és az anyag is sűrű, akkor fél nap után a beton már szikkad annyit, hogy a formát újra felhasználhassuk. Fontos megemlíteni, hogy nem ajánlott a betonelemeket azonnal lerakni, mert a beton teljes szilárdulása 28 napig tart. A beton utókezelése rendkívül fontos feladat. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan permetezzük a felületet, mert annak hirtelen száradása során a beton megég. A teljes szilárdulás előtt is elkezdhetjük az elemek fektetését, de még ne terheljük meg azokat.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.