A TETŐFEDÉSEK FEJLŐDÉSE

2015. április 14.

Tetőszerkezeteink fedését általában az épület környezetében fellelhető anyagokból készítették el. Ennek köszönhetően alakultak ki az egyes tájegységek építészeti arculatai is.

ujhaz_ szalaycsaba_ 0001A múlt században a közlekedés fejlődésének köszönhetően a szállítási folyamatok is leegyszerűsödtek, amelynek következtében az építőanyag mozgatása is könnyebbé vált. Az építési anyagok alapanyagainak szállítása is fontossá vált, pláne, ha annak minősége kimagasló volt. A jobb minőségű termékeket érdemessé vált távolabbra fuvarozni. Ezt manapság még nagyobb távolságok esetén is megteszik.

A szállítás mellett az építési termékek előállításának technológiája fejlődött és a vele együtt járó szolgáltatások is bővültek.


ujhaz_ szalaycsaba_ 0007A kiselemes fedéseknél a betoncserepek is megjelentek. Ezek a cserepek, kezdetben, anyagukban nem voltak színezettek, így az első változtatást pont ezen a területen végezték, hiszen azok vágása esetén a vágott felület eltérő színezetű. A pontos receptúrát mindegyik gyártó titokban tartja, de a minőségellenőrzést szigorúan veszik, és ennek köszönhetően választhatunk a minőségileg megfelelő típusok közül.

A tervezők fantáziájának kielégítése érdekében azonban a fedések alakja és mérete is változott. Bővült a színválaszték. A tető hajlásszögének csökkentése érdekében a kapcsolatok kialakítása összetettebbé vált, melynek köszönhetően a cserép belső oldalára bejutó vízmennyiséget jelentősen lehetett csökkenteni.

ujhaz_ szalaycsaba_ 00001Azonban a termékfejlesztők további újításokat is bevetettek, hogy a széles gyártói palettán saját termékük legyen a legjobb. Így a tetőelemek felületét különböző védő bevonattal látják el. Ezt protector megnevezéssel szokták jelölni, hiszen így hangzatosabb. Ennek a protector felületnek két típusát jegyezném meg. A korábbi típus a felületek esztétikájának hosszabb távon történő megóvására szolgál. Ezt a tetőfedők kevésbé szeretik, hiszen valamelyest jobban ujhaz_ szalaycsaba_ 0002csúszik, így nehezebb a mozgás a fedés készítésekor. Ez azonban azt is jelenti, hogy a különböző vegyi szennyeződések, vagy biológiai organizmusok megtelepedése is nehezebb. A másik típus nagyon sok előnnyel jár, amik azonban ennyire nem látványosak. A termo protector felülettel a tetőtér hőmérsékletét lehet csökkenteni. Ez kiemelkedően hasznos lehet tetőtér-beépítésű lakásoknál. A termékfejlesztés újdonsága az infravörös sugárzást reflektáló felületképzés. Ez olyan pigmentanyagot tartalmaz, amely rontja a termék abszorpciós képességét, így kevésbé nyeli el a napból eredő infravörös sugarakat. Egy hagyományos szürke cserép csupán 4,6%-os reflektáló képességgel rendelkezik, míg az új tetőcserépnél ugyanez a mutató 22,3%. Ennek eredményeként a tetőcserép hátoldalán mért hőmérséklet 20°C-fokkal alacsonyabb is lehet a hagyományos fedőanyagokhoz képest. 

Újítást jelent még, amikor a tető súlyát igyekeznek csökkenteni. Készülnek olyan tetőfedő elemek, amelyek súlyát elődjeikhez képest 10-15%-kal csökkentették. Itt a hullám méretének változtatásával érik el a merev elemet, kisebb súly mellett.

A tetőfedés típusának kiválasztásakor alaposan körbe kell néznünk. Azonban az újítások jelentős költségekkel is járnak, így meg kell fontolnunk, hogy mik a fontos elvárásaink a tetőnkkel szemben.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.