Perforált homlokzatburkolatok II.

2015. április 9.

Korábbi cikkemben már olvashattak a perforált homlokzatburkolatok kialakulásának feltételezett történeti és technikai hátteréről is. Ebben a rovatban a burkolati fajta felépítéséről esik majd szó.

IMG_0344_resizeElőször is vegyük számba, milyen helyzetekben és felületeken ajánlatos alkalmazni ilyen burkolatot. Lábazatok és magastető burkolására nem igazán alkalmas, bár lehetetlen az építészetben nem létezik. Valójában ezeken a helyeken is alkalmazható, csak ezek jóval bonyolultabb háttérszerkezetet igényelnek. A perforált burkolatokat elsősorban esztétikai értéke miatt alkalmazzák előszeretettel, többnyire a modern építészetben. Itt is elsősorban a függőleges, egyenletes, sík felületeken. Egyrészt árnyékoló szerepet tölthet be, ezáltal passzív hűtő szerepet kap. Ez csak úgy lehetséges, ha a falfelület és a burkolat közt légrés található, amelyen a levegő szabadon áramolhat. Légmozgás nélkül a jótékony hatás nem érvényesül. Éppen ezért a perforált homlokzatburkolatok tartószerkezetét az átszellőztetett burkolatokra jellemző szigetelési rendszerrel és tartószerkezetekre kell rögzíteni.

IMG_0342_resizeEgy átszellőztetett homlokzatburkolat ismertetőjegye, hogy a szerkezetben a külső és belső hőmérsékletingadozás következtében fellépő szerkezetbeli párakicsapódás korlátozottabban van jelen. Ha létrejön a párakicsapódás, a belső nedvesség elvezetése megtervezett módon jön létre úgy, hogy az ne károsíthassa a szerkezetet. Épp ezért ilyen burkolás esetén nem csak műanyag szigetelőanyagokban gondolkodhatunk, hanem ásványi, vagy egyéb szálas szigetelőlapokat is alkalmazhatunk. A tartós és jól szigetelő szerkezet titka az egyik oldalról jó páraáteresztő, a másik oldaláról pedig jó párazáró fóliában rejlik.

A tartószerkezet készülhet fából vagy rozsdamentes acélból. A fa talán kisebb kockázatot jelent a hőhíd kialakulása szempontjából. A faszerkezetű alátétlécezésnél a megfelelő gombabetegségek elleni védelemre kell fokozottan odafigyelni. Minden esetben a vázszerkezet közé kerül rögzítésre a hőszigetelés, legyen az minerális vagy szintetikus alapanyagú. Erre kerül a csapóeső ellen védő vízzáró, páraáteresztő fólia. A perforált burkolat ugyanis természetes módon nem képez vízzáró héjazatot. Az ajánlott távolság a burkolat és a párazáró fólia közt legalább 3-4 cm legyen. Ezt a szigetelést tartó vázkitöltő lécekre rögzített második lécalátéttel érhetjük el.

IMG_0337_resizeA táblák stabilitását természetesen nagyban befolyásolja azok perforálási sűrűsége és a tábla saját vastagsága. Ehhez kell méretezni az alátétlécek rögzítését is. Érdemes ügyelni arra, hogy a perforáció csak akkor érvényesül igazán, ha a háttérben lapuló szerkezet is sötét színű.

Ha ilyen burkolati kialakításban gondolkodunk, érdemes minden esetben a speciális lemezt gyártó cég alkalmazástechnikusával is tárgyalni a legideálisabb alépítményről és tartószerkezetről.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.