ENERGIATERMELŐ BURKOLATOK A TETŐN

2015. március 31.

ujhaz_ szalaycsaba_ 0009Épületeink fenntartási költségeit igyekszünk jelentősen csökkenteni. Ezeket a drága energiaárak és a környezettudatos szemléletmódváltás eredményezte. A környezettudatos építés az energetikai szabályozásoknál is megmutatkozik. Így azok egyre szigorodó értékeire kell a tervezőknek a házat elkészíteni.

A külső energiaigényt csökkenthetjük, amennyiben napelemet vagy napkollektort helyezünk a tetőre. Az alapvető különbség a két rendszer között az, hogy az előállított energia formája a napelem esetén villamos energia, míg a napkollektor esetén hőenergia.

ujhaz_ szalaycsaba_ 0010Ezek korábban nagyelemes formában voltak elérhetőek, amelyeket külön segédszerkezetre az épület mellé vagy annak tetejére helyeztek el. A hagyományos, modulonként beépített napelemek esetén technológiájuk alapján megkülönböztettünk kristályos és vékonyrétegű napelemeket. Ez építészetileg nem volt kiemelkedő megoldás és a szép megjelenésű épületeket elcsúfította. Erre azonban már létezik kézenfekvő megoldás napjainkban.

Beépítés szerint megjelentek az integrált elemek. Ezek szinte minden tetőfedéstípus esetén megtalálhatóak. Így napelemes cserepekkel, zsindelyekkel, fémlemezfedésekkel vagy komplett tetőfedést helyettesítő megoldásokkal is találkozhatunk.

ujhaz_ szalaycsaba_ 0015A fotovoltaikus rendszer több gyártónál is megtalálható és elismert megoldásnak számít. Felépítését esztétikai szempontok alapján különböztethetjük meg. Amennyiben a modulok egy egységet képeznek a tetőhéjazattal, integrált megoldásról beszélünk. Amennyiben az egységeket a tetőre szerelik, akkor additív fotovoltaikus megoldásról beszélünk. Ezek költsége természetesen jelentősen magasabb, mint a hagyományos fedés alkalmazása esetén.

 A fotovoltaikus elemek hármas diódái amorf szilíciumból készülnek, melyek napsütésben és felhős időben egyaránt működnek, a napsugár három egymáson elhelyezett fényérzékeny diódán halad át: az egyik dióda a vörösre, a másik a zöldre, a harmadik pedig a spektrum kék színére érzékeny.

A fémlemez fedések esetén alkalmazható rendszernél akár állókorcos vagy lécbetétes megoldás közül is választhatunk. A minimális hajlásszöget a gyártói előírások alapján válasszuk meg!

ujhaz_ szalaycsaba_ 0022Zsindelygyártók is éltek a lehetőséggel, így már zsindelytetős formában is megvásárolhatjuk ezeket a napelemeket. Érdekesség, hogy bizonyos gyártók esetén a tető járhatóságának nincs akadálya.

A cserepes megoldások esetén a tetőcserepekbe simuló elemek kifejezetten jó lehetőséget nyújtanak, hiszen alkalmazásukkal csak annyi tetőfelületet kell lecserélnünk, amekkora napelemes rendszert szeretnénk. Emellett az alapelemek nagy súlya a tetőtér átmelegedését is késlelteti.

A napelemes megoldásokkal tetőink megmutatják környezettudatos gondolkodásunkat.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.