KŐÁPOLÓ SZEREK

2015. március 24.

A kőanyagok tartós építőanyagok, ezért kedvelt alkalmazásuk. Manapság már inkább a ragasztott kivitelt részesítik előnyben, de műemlékeken vagy nagyobb költségvetésű, elegáns épületek esetén falazott szerkezetként is találkozhatunk vele.

A kőanyag természetes építőanyagként kellemes érzetet biztosít, azonban védelméről, ápolásáról gondoskodni kell. Korábbi bejegyzésben a kőjavításokról már esett szó, de az ápolószerek típusai kisebb mértékben kerültek előtérbe.

koburkolat_ szalay csaba_ 0001A kőanyagokkal kapcsolatos ápolószereket három alaptípusba sorolhatjuk. Az első típus a tisztításhoz szükséges anyagok. Az általános alaptisztítók mindenfajta természetes kőhöz alkalmazhatók. Hatékonyan eltávolítanak minden szennyeződést, olajos és zsíros foltokat. Azonban létezik speciális termék is az olaj és viasz eltávolításához. Ezt makacsabb szennyeződések esetén alkalmazzuk. Bizonyos típusaival a kátrányt és a rozsdafoltokat is eltűntethetjük. Ez előnyös, hiszen régebben a vízszigetelési munkákat gyakran a lábazat felső magasságában készítették el, és ennek velejárójaként a bitumencsíkok megjelenése is észlelhető.

koburkolat_ szalay csaba_ 0002A levegőből származó piszkokon, vagy a kivitelezés során előforduló vízszigetelési hibák velejáró jelenségei mellett még nagyon fontos a kőtisztítás folyamatában a növényi bevonatok eltávolítása is. Bizonyos kövek porózusabb szerkezete vagy a habarcs puha anyaga miatt könnyebben megtapadhatnak növényi lerakódások. Ezek tisztítására illetve a folyamatok ismétlődésének megelőzésére is találhatunk megfelelő szereket.

koburkolat_ szalay csaba_ 0003A tisztítószereknek még számos fajtája fellelhető, de térjünk át a védelmet biztosító kemikáliák ismertetésére. Ilyen például a kőimpregnáló szer. Ez duplán előnyös, hiszen a felületre fújva a köveket károsító savas vagy lúgos vizek felszívódását gátolja, így a fagyás okozta meghibásodásokat is csökkenti. Másrészt az anyag szerkezetébe jutva meggátolja a vízfelvételt, így a növények megtelepedésére kisebb a rizikó.

Léteznek foltvédő impregnálók is, amelyek szívóképes anyagú köveknél meggátolják a zsír- vagy vízfelvételt. Így a kövek szerkezetéből adódó egyenlőtlen foltosodás kerülhető ezzel.

koburkolat_ szalay csaba_ 0004Az esztétikát befolyásoló szerek közül is választhatunk. A felületek színének megváltoztatására színmélyítő, vagy a felület milyenségét meghatározó selyem vagy fényes felületet eredményező vegyszereket alkalmazhatunk. Megemlítendő még a polírozó szerek alkalmazása. Amennyiben a csúszást szeretnénk megakadályozni, úgy arra találhatóak csúszásgátló (mentesítő) szerek, melyek mészkőre vagy márvány felületen alkalmazva csökkentik a veszélyt.

koburkolat_ szalay csaba_ 0005A kövek védelmén túl nagy hangsúlyt kell fektetni azok ápolására is. Megfelelő tisztítószereket kell alkalmazni, hiszen azok kémhatása miatt a kövek esztétikájában komoly károkat tudnak okozni. Érdemes odafigyelni, hogy minél sötétebb, durvább és nedvszívóbb egy felület, annál nagyobb mértékű tisztítást igényel.

Minden használat során figyeljünk az egyenletes bedolgozásra, hogy minél hosszabb ideig megőrizhessük az értékes anyagokat.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.