PERFORÁLT LEMEZ HOMLOKZATBURKOLATOK I.

2015. március 17.

Mai cikkünkben egy Magyarországon kimondottan modernnek mondható homlokzati megoldással, pontosabban annak funkció-történeti felvezetésével foglalkozunk.

perforalt lemez_ szalay csaba_ 0001A modern építészet gyakran olyan vívmányokkal is kényeztet minket, melyről nem is álmodtunk volna. Kezdetekkor a tartószerkezet egyet jelentett az épület arculatát meghatározó elemrendszerrel. A tartószerkezet maga képezte az épület külső vázát is, tömör falazat esetén pedig kimondott vázszerkezetre sem volt szükség, a falak töltötték be a tartószerkezet szerepét. Ezek viselték a födémek, emeleti falazatok, tetők által ránehezedő terhet. Az építéstechnológiai fejlődés területén azonban nincs megállás. Az egyik legfontosabb motiváló tényező az energia megtakarítás, amit elsősorban energiatudatos építkezéssel lehet elérni.

perforalt lemez_ szalay csaba_ 0003Mindennek az alapja a szigetelés, melynek technológiája az utóbbi években ugyancsak megállíthatatlanul fejlődik. Eleinte a falak szigetelése volt a legfelkapottabb téma, mígnem kiderült, hogy a valós hőveszteség ugyancsak jelentős része a rosszul záródó és szigetelő nyílászárókon keresztül távozik a szabadba. Miután sikerült a köztudatba égetni az ablak és ajtócsere fontosságát, eljutottunk a következő problémához. Az előző sorokban említett szigetelési technikák okozta sikerélmény meghozta az emberek spórolási kedvét, így a szellőztetésről szinte el is feledkeztek. Csak az utóbbi években terelődött a figyelem a hőcserélős szellőzőkre, melyek minimális energiafelhasználással a távozó levegő hőjét a bejövő hideg levegő melegítésére használják nagyon magas hatásfokkal. Szükségessé és ésszerűvé vált a mesterséges szellőzőrendszer beépítése. Ezzel el is érkeztünk a szerkezettervezésben a felhőkarcolókkal vonható párhuzamig.

perforalt lemez_ szalay csaba_ 0004Az 1900-as évek elején a tengerentúli felhőkarcoló-építészet nem a szigetelési tulajdonságai miatt kötött ki az átszellőztetett függönyhomlokzatok mellett, melyek az épület térvázától független, önálló árnyékoló arculati szerkezetek. Ez biztosította a függönyfal és a belső térváz vonalába épített ablaksor huzatmentes szellőztetést. Árnyékolás híján a magasabb emeleti ablakokon keresztül lehetetlen lett volna megtenni ezt. A térváz függetlenedett az arculattól, a homlokzat pedig hasznos szerepet kapott.

perforalt lemez_ szalay csaba_ 0002Tulajdonképpen ez a technológia határozza meg a mai építészetet is. A felhőkarcolók technológiája a földszintre költözött. A tartószerkezet manapság több esetben független a homlokzattól. Ha pedig nincs szükség az ablakokon át történő szellőztetésre a gépi szellőzés miatt, a homlokzatot boríthatja akár perforált lemez is, mely homogén és modern megjelenést biztosít az épület számára, továbbá árnyékol, ezzel is tehermentesítve a homlokzati szigetelést. Kialakításáról egy későbbi cikkünkben olvashat részletesen.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.