MÁRVÁNYPADLÓK ÚJRAÉLESZTÉSE

2015. március 10.

A márványpadló sokféleképpen alkalmazható, értékes építészeti eszköz. Az anyag nemcsak díszítő elemként, hanem burkolatként is emeli a belsőépítészeti megoldások értékét.

Ez annak köszönhető, hogy számos minőségű, felületű, színű és mintázatú variáció közül választhatunk. Emellett talán a legnagyobb előnye, hogy természetes kőről beszélünk, amelyben a földtani képződések is megjelennek, mint plusz esztétikai elemek.

shutterstock_254965402A helyesen lerakott márvány hosszú-hosszú ideig működhet burkolatként. Erre jó példaként szolgálnak a közintézményeinkben 40-50 éve lefektetett lapok, amelyek közül a megfelelő ápolást igen csekély hányada kapta meg. Mivel teljes vastagságban természetes anyagról beszélünk, így lehetőség van annak szakszerű felújítására, felcsiszolására.

Azonban felmerülhet a kérdés, hogy miért mattul be a márványpadló. Ennek kémiai okai vannak. A jelenség tulajdonképpen a márvány felső felületének elgipszesedése.

shutterstock_57549328A felújítás első lépése a síkba hozás. Öreg padlók lapjainak találkozásánál „fogasság” alakulhat ki a kövek egyenlőtlen kopása következtében. Ezt durva korongú gépekkel csiszolhatjuk síkba. Ezután következhet a márvány hibáinak javítása. A hibák kitöltését műgyantás tömítőanyaggal végezhetjük.

shutterstock_171280871Ezt követően a felülettől függően 5-6 lépésben elvégezhető felcsiszolás történik, amely lépéseinél egyre finomabb csiszolókorongot alkalmazunk. A szép márványfelület kialakításának utolsó lépése a polírozás. Ennek során a felület alaposan átdörzsölésre kerül fényezőpor felhasználásával. Ezt ún. fényezőporos megoldásnak nevezik. Bizonyos cégek ezután impregnálják a padlót.

A másik technológia a kristalizálás. Ennek lényege, hogy kémiai-mechanikai úton a felület felső rétege megkeményedik, melynek köszönhetően kopásálló felület keletkezik. Ekkor acélkoronggal kerül a felület átdörzsölésre, miközben speciális vegyszerrel folyamatosan permetezik azt.

A márványpadló folyamatos ápolást igényel. Ügyelni kell arra, hogy nem mindegy, milyen takarítószerrel történik a tisztítás.

A gyönyörű márványfelületek költséges megoldások, azonban eleganciájuk hosszú ideig emeli élettereink színvonalát.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.