PARKETTA

2015. március 3.

IMG_5739A parketta a legismertebb melegburkolási anyag, amivel napjainkban találkozhatunk. A polgári lakások nappalijának elengedhetetlen része volt, hiszen különféle lerakási módjának, értékes faanyagának köszönhetően megfelelő eleganciát biztosított. Azonban a parkettával nemcsak lakóterekben találkozhatunk, hanem sport- és kulturális funkciójú épületek esetén is. Ennek köszönhetően többféle típusú és mintázatú parkettázás alakult ki.

Anyagát tekintve általában tölgy, de ritkább esetekben bükk, akác vagy értékesebb fából készül. A csapolását tekintve lehet jobbos és balos kialakítású is. A vastagságát tekintve 17 mm vékonyságtól indul, de nálunk általában a 22 mm-es vastagság az elterjedt. Készül egyrétegű és többrétegű parketta. Hossza és szélessége széles skálán mozog. Itt általában arra törekedtek, hogy a nagy méreteket kerüljék, mert a fa, mint természetes anyag ilyen esetben hajlamos a deformációra. Az alakváltozás miatt itt is a fal mentén kb. egy centiméteres rést kell hagyni, amit szegélyléccel el lehet takarni.

A mintázatát tekintve a legelterjedtebb a halszálka fektetési módozat. Ez lehet egyszeres, néha kettős vagy hármas halszálka rendszer. Szép mintázatot ad a fonott, csillagbetétes fonott és a különböző sakktábla kötésben rakott parketta is.

A lerakási mód három alapvető rendszerben történhet: szegezés, ragasztás és úsztatott kivitel.

IMG_5744A fektetése száraz feltöltésbe rugalmasan ágyazott párnafákra kerül, amihez rejtett szegezéssel rögzítik. Ennek a vakpadlónak köszönheti az alaktartását is, hiszen a párnafák sűrűségével, a deszka vastagságával illetve a csaphornyos kialakításnak köszönhetően 50-150 évig is burkolatként funkcionálhat. Régebben forró aszfaltba rakott parketta is készült, de ezt ma már nem alkalmazzák. A bitumenbe ragasztott parkettával azonban felújításoknál is gyakran találkozhatunk. A szilárd aljzatra 1,5-2,0 mm bitumen ragasztóréteggel ragasztják le. A hagyományos parkettánál ridegebb, portalanabb változat ez. Alkalmazása általában az alápincézetlen helyiségeknél volt előnyös.

A mozaikparketta vékonyabb parkettaelemekből készül, mint az előzőekben említett típusok. Ez általában 8-10 mm-es vastagságú. Az illesztés itt tompaillesztéssel történik, amit négyzet alakzatúra készítenek. Kiválóan alkalmas padlófűtéses terek burkolására.

A ragasztás-technológiának köszönhetően ma már korszerű ragasztókkal is készíthető a fektetés. A háromrétegű, avagy szalagparkettát pedig minden esetben úsztatott fektetéssel rakják le a szilárd aljzat feletti filc- vagy habalátétre úgy, hogy az egyes elemeket egymáshoz ragasztással vagy speciális csapkialakítással rögzítik. A párnafához történő rögzítést OSB laphoz is készítik manapság. Ezen a parketta kitűzése egyszerűbb és lényegesen hatékonyabb a fektetés is.

A parkettázás költséges megoldás. Azonban a karbantartott parketta hosszú ideig lesz megbízható burkolat, így hosszútávon megtérül.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.