JÁRÓRÁCSOK

2015. február 24.

jaroracs_szalay_csaba_ 1A közlekedési útvonalak tervezésekor számtalan tényező befolyásolja a megrendelőt és a tervezőt a burkolat megválasztásakor. Ilyenek lehetnek a kivitelezés sajátosságai, az építtető extrém igényei, de akár a funkcióhoz tartozó építészeti elemek is.

A burkolás éppen ezért érzékeny része az építészetnek. Mindig szem előtt van, a hibák és a szennyeződések mindig észlelhetők rajta.

jaroracs_szalay_csaba_ 4Megannyi problémát oldhatunk meg rostélyrácsos járófelületekkel. A rács egymásra merőlegesen elhelyezkedő fő- és mellékbordákból összeállított felület, mely akár járműforgalom elviselésére is képes, ez utóbbit nehézrácsoknak is szokták nevezni. Ezen felül még a vízelvezető folyókák fedésére is alkalmazhatók.

A mellékbordák a teherviselésben általában nem vesznek részt, szerepük a bordák összefogása, merevítése. A tervezésnél, de már a megrendelésnél mindenképp meg kell adni az osztásképet, amellyel a fő- és mellékbordák egymáshoz viszonyított helyzetét, alakzatát készítik el.  A rácsok tervezésénél a bordák méreteire figyelni kell. Kerülni kell a négyzet alakú rácsméretet. Az országos építési követelmények értelmében a rácsok osztásmérete maximum 20 x 20 mm lehet. Menekülési útvonalra nem építhető be!        

jaroracs_szalay_csaba_ 9Egyéni alakzatok is gyárthatók (pl. csigalépcsőhöz). A rácsok szélét szegéssel zárják le. A szegés a felfekvés kialakításánál is fontos. Amennyiben visszacsípés készül, úgy azonos rácsméretnél alacsonyabb összmagasság érhető el. A túlengedett szegést ellenkező esetben kell alkalmazni.

A préselt járórácsok kimetszett főbordáiba préselik be a mellékbordákat. Ezt úgy képzeljük el, hogy a merőleges rácskialakításnál a keresztirányú borda nem egyező magasságú a hosszirányúval. A csúszásmentes kiviteleknél a bordák felülete fogazott kialakítású. Másik megoldást jelent a hegesztett járórács. Itt a mellékbordákat elektromos ellenállás hegesztéssel préselik a főbordákba.

jaroracs_szalay_csaba_ 7Anyaguk melegen vagy hidegen hengerelt, ötvözetlen korrózióálló acélból készül. Az ötvözetlen acélokat tűzihorganyzással védik a rozsdásodás elkerülése érdekében. Ahol a szerkezet súlyára is figyelni kell, ott alumínium anyagú járófelületeket készítenek.

A rácsok rögzítése történhet szorítóbilinccsel, hegesztéssel vagy akár keretbe helyezéssel is. A szorítóbilincses megoldás jelentheti a legjobb megoldást, hiszen így a korróziótól és az elmozdulástól sem kell félnünk.

A csekély önsúlyának köszönhetően tetőfelépítményként is alkalmazható.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.