FAHATÁSÚ PADLÓ- ÉS FALBURKOLATOK

2015. február 17.

Volt már a Burkolatblog hasábjain szó a fahatású burkolatokról. A korábbi cikkünk a külső térben alkalmazható falburkolatokról szólt, a jelenlegi bejegyzésünk a beltérben, elsősorban padlóburkolatként alkalmazható burkolatok felsorolásával foglalkozik.

IMG_5535A közintézmények egy időben kedvező ára miatt alkalmazták előszeretettel a PVC padlót, mely mintázatával egyre jobban hozza a parketta mintázatát. Felülete puha, meleg. Persze strukturált felületet nem szabad elvárni tőle, de elvitathatatlan előnye, hogy ápolás szempontjából igénytelen, nem kényes a vízre. Éppen ezért is volt sokáig népszerű kollégiumszobák burkolására. Az egészségügyi szempontok, az allergiás tünetek előtérbe kerülésekor kerülhet egy kicsit lemaradásba, mert mint minden műanyagnak, ennek is van illóanyag kibocsátása. Ez a folyamata akár évekig is eltarthat.

IMG_5541Egy fokkal egészségesebb és természetesebb a linóleum padló. Ez színében is természetesebb, de a PVC-hez hasonló ellenálló tulajdonságokkal ez is rendelkezik. Összetétele szerint 40% kötőanyagból és 60% organikus szárazanyagból áll. A kötőanyagok közt természetes enyvek és módosított lenolaj szerepelnek, a szárazanyagként pedig faliszt, mészpor, kaucsuk. Ugyanúgy műpadlóragasztóval rögzül a sima aljzathoz, és nincsenek illesztési rések sem, ahova a por beülhetne. A linóleum padlónak nagy múltja van. A PVC padlónál némileg drágábba, egy összetett folyamattal előállítható.

IMG_5540A fahatású padlóburkolatok a 90-es években terjedtek el tömegesen. Ekkor szinte mindenki azt hitte, hogy ezek fapadlók, mert a parketta optikáját oly hitelesen adták vissza. Egyébként összetételét tekintve farost és papírdarálék tartalmú táblákról van szó, melyet melamin ragasztó tart egyben. Ezt vonják be különböző famintájú műanyag felülettel. A laminált padló egyébként svéd találmány 1977-ből, mely 1980-ban került a nyugati piacra. Magyarországon is gyorsan terjedt a kedvező ára miatt. Eleinte ragasztott kapcsolattal volt a piacon, majd 1996-ban megjelent az összepattintós, click-fix nevű rendszer. A látványban még hitelesebb struktúrált felülettel 2008 óta elérhető.

Ezen kívül megjelentek az utóbbi években a piacon a fahatású kerámia lapburkolatok is, melyek a kötelezően tartandó fugatávolságon kívül egész eredeti hatást nyújtanak.

Mindezek ellenére, ha már alkalmazhatunk igazi fa padlót, próbáljunk hűek maradni az alapanyaghoz. A műanyag nézzen ki műanyagnak, a kerámia pedig kerámiának, a fa pedig maradhasson önmaga.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.