KÖVEK FELÚJÍTÁSI ANYAGAI

2015. február 10.

A történelmi és műemléki épületeknél fontos az időszerű állagmegóvási munkákat elvégezni. Ez azonban számtalan esetben elmarad és a kőjavítási munkák nagyobb javítást igényelnek, mint amennyire az időben elvégzett munka esetén szükséges lett volna.

Korábbi bejegyzésben írtunk a kőjavítások néhány módszeréről, a mai bejegyzésben a korszerű kőpótló anyagok lehetőségeiről szeretnénk ismertetést adni.

Az építőművészeten korszakonként végigtekintve megállapíthatjuk, hogy a kövek és azok típusainak megválasztása miként követte egymást. A gótikában a tömeg csökkentése végett könnyebb köveket alkalmaztak, de értékesebb alkotásokat, szobrokat mindig keményebb anyagból készítették el.

IMG_8362Kétségtelen tény, hogy a köveket legjobban károsító anyag a víz. A felületi hibákon, fugákon keresztül a fagy okoz repedéseket, leválásokat. A környezetszennyező anyagok is a víz által jutnak az anyag mélyebb részeibe. A talajsüllyedés is köszönhető a víznek, melyből süllyedési repedéskép rajzolata jelenik meg a kőfelületeken. Utóbbinál a süllyedés megállítása után lehet csak a helyreállítást elvégezni.

A kőjavítási esetekben korszerű anyagoknál a kőszilárdító-, a kőpótló- és a hidrofóbizáló és védőanyagokat említhetjük meg.

IMG_2838A kőszilárdító anyagok fontos elemei a kőrestaurálásnak. A helyreállításnál fontos szempont az, hogy kevés kőanyagot kelljen kicserélni. Erre ez az eljárás kiváló, de ebben az esetben is előfordulhat, hogy a restaurálási javaslat előír cseréket. A kőszilárdítás kovasavészter szilárdító anyaggal végzik. Ez azért hatékony, mert a vízzel reakcióba lépve szilárdul meg. Ezt kivitelezni úgynevezett telítési technológiával lehet, mely során a többszörös felhordás után a kőanyag telítődik.

IMG_0759_resizeA hidrofóbizálás révén egy olyan réteg kerül a kő felületére, amely víztaszító tulajdonságú, így a kő felületén nem hatol be mélyebb rétegekbe. Így a sókivirágzástól és a fagykároktól jelentős mértékben védhetjük a köveink szépségét. Fontos szempont, hogy a talajból felszívódó nedvesedési problémákat meg kell oldani előtte. Ezt az eljárást két esetben nem célszerű alkalmazni. A keménykövek esetén csak kis mértékben hatékony a kivitelezés. A nagy sótartalmú kövek esetén pedig bő sóképződés alakulhat ki a felület mögött, ami kitöredezettséget idézhet elő.

A kőpótló anyagoknál az anyag típusának kiválasztása a legfontosabb feladat. Ugyanis nem mindegy, hogy mélyebb és nagyobb pótlásokat kell-e végezni az anyaggal, vagy csak kisebb felületi, esetleg fugajavításokat kell orvosolni. Ez azért fontos, mert a kőpótló habarcsok szemnagysága és szilárdsága is összefüggésben vannak a különböző javítási szintekkel. Nagy előny, hogy a javítóanyagok a gyártó által színezhetőek, amelyet gyártói színkártyával egyszerűen kiválaszthatunk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.