A KELHEIMI MÉSZKŐ

2015. február 3.

Burkolási munkákhoz rengeteg típusú burkolóanyagot választhatunk. Azonban nem mindegy, hogy természetes vagy gyárban előállított lapokat választunk.

A természetes építőelemnek megvan az a szépsége, hogy a mintázata változatos, a felületén természetes színárnyalat-különbségek jelennek meg.

IMG_4712Mai bejegyzésben egy különös és nagyon értékes burkolásra használt kőről írunk. Ez a kelheimi mészkő. A kelheimi kő valójában a solnhofeni bányákban kerül kifejtésre, de Magyarországra a dunai szállítás révén ezzel a névvel került köztudatba. A kő így jelentősebb mennyiségben a folyó környezetében előforduló épületeken, épületekben jelenik meg.

Tulajdonságaira jellemző a finom IMG_4716szemcsézettsége, a nagyon tömör kőzetszövet és egyenletes rétegvastagsága. A föld legkeményebb és legtömörebb mészköve szövetszerkezetének köszönhetően hihetetlen mértékben kopásálló. A solnhofeni mészkő 97-98%-ban mészből áll, míg a többi részét ásványok teszik ki. A színe sárgás-beige színű. Nedvesség hatására sötétedik. Mivel természetes anyag, ezért savas hatásnak és sós hatásnak kitenni nem szabad. Tartósságát jellemzi, hogy műemléki és egyházi épületekben több száz éves kövekre is lelhetünk.

Külső és belső felhasználásra is alkalmas. Padlóburkolatként és falburkolatként is használható, itt azonban a megfelelő vastagságra kell ügyelni.

Felületét tekintve négy típusban lehet hozzájutni. Létezik bányanyers, enyhén csiszolt, finomra csiszolt és polírozott kivitel is. Az utóbbiban a lenyomatok és a kő rajzossága eltűnik. A kőzet picit megsötétedik.

IMG_4781A kőlapok lerakási technológiájuk szerint lehetnek hagyományos és ragasztott kivitelűek. A hagyományos módszernél a lapokat ágyazóhabarcsba (mischung) fektetik, amely cement és homok keverékéből áll. A ragasztásos technológia nem ajánlott, mivel a nem megfelelő ragasztó alkalmazása esetén a felületen átüthet a ragasztóanyag színe. Ezért kell fehér színű kőragasztót választani, amennyiben a ragasztásos technológiát választjuk. Az építőkövekhez kőragasztáshoz ajánlott ragasztót kell alkalmazni. A kiváló minőségű solnhofeni portland cementből, trassz hozzáadásával készült ragasztóhabarcs csökkenti a burkolólap foltosodását, „kivirágzását” valamint a zsugorodás és feszültség okozta repedések keletkezésének veszélyét. Nagyon fontos, hogy teljes felületen legyen kötés az aljzat és a lapok között. A lapok között minimum két milliméteres fuga javasolt. A lapok lerakásánál ügyeljünk a dilatációs hézagok megfelelő távolságára. Ez különösen fontos, amikor padlófűtéses rendszerre történik a fektetés.

A Solnofeni mészkövek további érdekessége, hogy köveket a mai napig kézzel bányásszák.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.