Műemléki homlokzatfelújítások

2015. január 20.

A műemléki homlokzat igen értékes és meghatározó része környezetünknek. Ezért ennek fokozott védelme fontos szempont, így felújítása körültekintő munkafolyamatot követel meg.

IMG_5108_resizeA szakértőkkel és az illetékes örökségvédelmi hivatallal való kommunikáció a felújítás végeredményét jelentősen befolyásolja. A jó kommunikáció a szakembereket a munkához való jó hozzáállásukban pozitívan befolyásolhatja és egymáshoz való viszonyukat is javíthatja.

A műemléki homlokzatfelújítás összetett feladat. Első lépésként egy korrekt tervdokumentációt kell készíteni. Fontos, hogy a felmérés és az azokból elkészített rajzok minden részletre kiterjedőek legyenek. A tervdokumentáció készítésénél az anyaghasználatra, a környezetre és a homlokzat alapos diagnosztikájára is oda kell figyelni. Az örökségvédelmi szakemberek különböző szakértők véleményét is kérhetik. Így például egy kővel gazdagon díszített épületnél kőrestaurátori szakvéleményt követelnek meg, melyben a szakértő a domborművek, szobrok állapotát felméri és annak helyes felújításához iránymutatást ír elő.

IMG_5129_resizeA közelmúlttól bizonyos ingatlanok esetén kutatási dokumentációt is kell készíteni a műemléki épületekkel kapcsolatban. Ez egy nehéz, de igen szép feladat. Az épülettel – így a homlokzattal kapcsolatban is –forráskutatást kell elvégezni. Meg kell találni, hogy a homlokzaton milyen változások történtek az idők folyamán. Ehhez levéltári kutatásra is szükség lehet, de amennyiben a korábbi tervezők munkája ismert, így azoknak a rajzait is mellékelni kell. Ebben a dokumentumban a tervező előzetesen megjelölheti, hogy az adott homlokzaton hol célszerű falkutatást végezni. Így az épületen történt átalakítások felderíthetők. A falkutatást az örökségvédelmi szakértő is kérheti. A dokumentáció részeként értékleltárt kell készíteni. Az értékleltárban szereplő öreg, rossz állapotú alkotások javítását, de akár az újragyártását is el kell végezni.

IMG_5130_resizeA tervezés során a diagnosztika nagyon fontos feladat. A cél az, hogy hosszútávon szép maradjon a homlokzat. A felújítás következtében a vizesedési problémáknak meg kell szűnnie. Ez azért hasznos, mert a falban a sókivirágzások kárt tesznek és a felújított homlokzatot hamar tönkretehetik. A süllyedésből vagy más okból kialakuló repedések javítása is megtörténik.

A homlokzati színképzés érdekes sorrendben történik. A tervdokumentációban tett javaslatok közül az örökségvédelmi hivatal dolgozója kiválaszt néhány színárnyalatot, amelyről próbafestést kér az épület homlokzatán. Ezt a szomszédos épületekhez közel szokták elvégezni, hogy azokkal a színárnyalat összhangban legyen.

Magyarországon számos szép példa létezik, amelyben minőségi műemléki felújítások történtek. Ilyen a közelmúltban teljes egészében felújított budapesti Mátyás-templom is.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.