BANGKIRAI III.

2015. január 13.

Korábbi cikkeinkben már tettünk említést a bangkirai fafajták tulajdonságairól, előnyeiről, hátrányairól. Azonban ezidáig nem esett szó a bangkirai burkolatok szereléséről. A következő sorokban erről olvashatunk hasznos információkat.

IMG_4993Szerelésnél érdemes szem előtt tartani a szabályt, hogy a keményfát mindig előfúrjuk. Enélkül a csavar eltörhet, így a kapcsolat nem lesz megfelelően szoros. A fafajta ugyan nem hajlamos a repedezésre, de mégis érdemes a megelőzésre gondolni azzal, hogy a végeket levaxoljuk. Fektetésnél ügyelni kell rá, hogy a párnafáknak, alátétléceknek is keményfából kell készülniük. Erre azért van szükség, mert a különböző faanyagok eltérő mértékű dagadása, szikkadása során extra feszültségek alakulnának ki. Így a felület akár hullámosodhatna is, ami egy ilyen minőségi faanyagból készült terasznál komoly problémát jelent. Emiatt sem kerülhetnek a lécek szorosan egymás mellé, távolságnak legalább 3 mm-nek kell lennie.

IMG_4994A megfelelő minőség érdekében az is meghatározott, hogy milyen keményfa tartószerkezet készüljön a teraszburkolat alá. Legfőképpen a burkolólécek vastagsága az, ami meghatározza, hogy milyen távolságra kerülhetnek egymástól a tartólécek. Egy normális 19 mm-es lécnél például 45 cm-es párnafatávolság az elvárt érték ahhoz, hogy a burkolat ne vetemedhessen, hosszabb idő elteltével se hullámosodhasson fel. Vastagabb burkolólécek esetén a párnafatávolság növelhető. Így egy 28 mm vastagságú trópusi fával való burkolásnál akár 70 cm-t, a 45 cm-es vastagságú léceknél akár 90 cm-es párnafatávolsággal is számolhatunk. Az említett példák alapján kimondhatjuk, hogy az alátétlécezéshez legmegfelelőbb alapanyag a 45×70 mm-es, a 45×90 mm-es, a 70×70 mm-es, vagy a 90×90 mm-es keményfa fűrészáru.

IMG_4996Fontos, hogy a csak rozsdamentes acélból készült csavarokkal dolgozhatunk. A cinktartalmú fémek ugyanis feketés rozsdafoltokat eredményezhetnek a fa felületén, amit letakarítani szinte lehetetlen. Lehetőleg tartsuk távol a cinktartalmú fémeket a burkolat közelétől. Az egyetlen megoldás, ha oxálsavval próbálkozunk. Ez az egyetlen ismert anyag, mely oldatának segítségével eltávolíthatjuk a nemkívánatos rozsdafoltokat.

A bangkirai burkolatok meglehetősen ellenálló burkolatként váltak ismertté, de amíg a fa természetes csersavai a száradás útján el nem távoznak a fa rostjai közül, addig érdemes vele óvatosnak lennünk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.