KERÁMIA FALBURKOLATOK

2015. január 6.

Előző bejegyzéseinkben már számos homlokzati megoldással foglalkoztunk. A mai cikkben egy érdekes burkolatról lesz szó. Mint a Creaton Tonality és az ehhez hasonló szerkezetű burkolatok minden részletben kidolgozott rendszerként működnek.

IMG_5856Anyagát tekintve megegyezhet a tető héjazatának anyag és színhasználatával, ezáltal különleges építészeti megoldást vezethetünk végig a tetőtől a lábazatig összefüggően. Ezt azért is tehetjük meg, mert a Creaton termékei a hagyományos kerámiacseréphez képest (kb. 3%) kevesebb (kb. 1%) vizet képes felvenni. A gyártási technológia révén, a préselés során a légbuborékokat is eltávolítják a masszából. A masszát már színezett agyagból készítik elő. Végső felületkezelésként natúr, mázas, engób, barázdált vagy homokkal szórt kivitel közül választhatunk.

IMG_5866A homlokzat készítésénél szendvicsszerkezetben kell gondolkoznunk. Erről korábbi cikkünkben már esett szó. Röviden ismertetve előnyeiről annyit ismét megemlítenénk, hogy hőtechnikai és tűzállósági szempontból kedvező. Ez a szendvicsszerkezet egy tartófalazatból (szerkezetből) áll, amelyhez egy segédszerkezet kerül rögzítésre. A segédszerkezet vastagsága nagyobb, mint a tartószerkezet felöli hőszigetelés vastagság, így a segédszerkezetre helyezett burkolat és hőszigetelés között egy légrés alakul ki, amely átszellőztetést biztosít.

Az említett rendszer külső homlokzati burkolat mellett belsőépítészeti megoldásként is izgalmat hozhat mindennapjainkba.

IMG_5865Messzemenőkig variálható fugakialakítást és felületi variációkat készíthetünk. Építhetünk nyílt vagy zárt fugatípust. A segédszerkezet rendszerének megfelelően átfedéses burkolat (tető) optikájával vagy téglafal optikájával helyezhetjük el az elemeket. Ezekben az esetekben a fugaprofil típusai közül is választhatunk. Az elemek egyszerűen ráakaszthatóak a tartószerkezetre, így a rögzítés nem látszik.

Külön érdekesség, hogy az épületünk árnyékolását is megoldhatjuk a Tonality elemekkel, így homogén, de változatos megjelenést készíthetünk. Az árnyékoló elemek legfeljebb 120 cm-ig rendelhetők.

Egyedüli hátrányként talán annyit említenénk meg, hogy az erős mechanikai behatásokat az elemek nem bírják. Azonban a rögzítési megoldásának köszönhetően ezt gyorsan elvégezhető cserével orvosolhatjuk.

Összességében az átszellőztetett homlokzati rendszernek köszönhetően költségesebb megoldást kapunk, viszont számos előnye – mint például az utókezelés mellőzésével – elegáns és értékes homlokzati megjelenést érthetünk el.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.