BANGKIRAI FA I.

2014. december 23.

IMG_8545Korábban már többször esett szó a Burkolatblog hasábjain a fa teraszburkolatok készítésének módjáról, de az alapanyagokkal még keveset foglalkoztunk. Éppen ezért a következő sorokban bemutatunk egy különleges fafajtát, a bangkirai faburkolatot. Ennek a fának az általános szabadtéri felhasználása országunk éghajlati adottságai miatt korábban nem igazán volt elterjedt, ezért csak kevesen ismerik. Napjainkban, a trópusi fafajok piacratörésével új lehetőségek nyíltak meg a teraszburkolók előtt. Ilyen trópusi keményfa a bangkirai is, melyet az utóbbi időben előszeretettel használnak kültéri bútorok készítésére, vagy teraszburkolatok, faépítmények burkolására.

A bangkirai név alatt, a kereskedelem téves névhasználata miatt, több fafajtát kell értenünk, de ezek mindegyike keményfa. Ilyen a balau, a vörös balau, keuring, fehér seraya és a merawan is.

IMG_8555Ezek a fafajták Ázsiában (Indonéziában) Afrikában és Dél-Amerikában (Brazíliában, és Bolíviában) honosak. A fa minőségét jelentősen befolyásolja, hogy mely területen nő. A legjobb minőségű faanyagot produkáló termőterületeket az indonéziai Kalimantan környéken jegyzik. Nagyon fontos, hogy a fakitermelést olyan helyen végezzék, ahol történik erdőgazdálkodás, és a kitermelés helyén új ültetvényeket telepítenek.

fa3A fa elérheti akár a 75 méteres magasságot, törzsátmérője pedig a másfél métert is. Lombhullató. A fa anyagsűrűsége 0,7-1,0 g/cm3 közé esik. Ez az érték összehasonlítva a nálunk is honos tölggyel, 20-40%-kal magasabb. Szilárdsági mutatója 50%-kal nagyobb a tölgyénél. Kérge nagyon ellenálló a gombabetegségekkel és rovarokkal szemben, éppen ezért meglehetősen ritkák a rovarkárok által okozott üregek a fa szövetében. Repedezésre nem igazán hajlamos.

Előnyős tulajdonságokkal rendelkezik, meglehetősen kopásálló és kellőképpen rugalmas, de nagyon tömör. Olyannyira, hogy a vízen sem úszik. Alaptulajdonságaiban különbözik a többi fafajtától. Felülete kemény, kopásálló, nehezen megy tönkre.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.