BANGKIRAI FA II.

2014. december 30.

Korábbi cikkünkben már olvashattunk a bangkirai fafajta tulajdonságairól. Most további praktikus információkat mutatunk be a következő sorokban.

IMG_8398A bangkirai fa színe sárgás-barnás, de léteznek pirosas alfajok is, mint a massaranduba. A faanyag általában nem homogén színezetű, ez a lefektetés után természetes hatást kölcsönöz neki. Az idő múlásával természetesen ez is, mint minden más fafajta beszürkül, amit bizonyos megrendelők szeretnek, mások viszont legszívesebben eredeti színében őriznék meg hosszabb ideig. Ez olajos kezeléssel érhető el.

Ezen trópusi fafajták előnye, hogy csak nagyon kicsi a faanyag gyantatartalma, ezért új korában sem ragadhat a felülete.  Ezen felül a fában lévő olajok, nedvek elég gyorsan eltávoznak a fa rostjai közül.

fa1Felhasználása szerint a bangkirai szabadtéri felhasználásra kiváló. Anélkül is ellenáll a természeti hatásoknak, hogy impregnálnánk, vagy olajos kezelésnek vetnénk alá. Olyannyira ellenálló, hogy akár közvetlen az anyaföldre is fektethető. Az egyetlen hátulütője lehet, hogy a rákerült szennyeződéseket kissé nehézkes letakarítani. Továbbá a fa alapanyaga hajlamos reakcióba lépni olyan fémekkel, melyek cinkbevonattal rendelkeznek. Ilyenkor a fa az érintkezés helyén feketén elszíneződhet. Kritikus esetekben elválasztófóliával kell védekezni.

Élettartama normális időjárási viszonyok mellett 15-25 év lehet.

IMG_8554Érdekes tényező, amit érdemes figyelembe vennünk, hogy a bangkirai fa piacra kerülése, és magas ára a kereskedőket és a felhasználókat is alternatív megoldások felé terelik.
Az egyik következmény, hogy kidolgozásában hasonló, de időjárás-elállóságában gyengébb faanyagok kültéri alkalmazása is fellendült. Ilyenkor a régiónkban is ismert faanyagokat használnak, melyek ára jóval kedvezőbb, még akkor is, ha belekalkuláljuk, hogy rövidebb idő alatt kell cserélni a gyorsabb károsodás miatt.
Másik vívmánya a kornak, hogy a bangkirai árán nem eredeti faanyagot, hanem valami ismeretlen eredetűt adnak el nekünk. Németországban nem is olyan régen ebből botrány is volt, amiről a die Welt c. lap cikkezett. Épp ezért nagyon fontos, hogy mindig ellenőrzött forrásból vásároljunk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.