ROZSDÁSÍTOTT FELÜLETEK, CORTEN ACÉL

2014. december 16.

Napjaink épületeit a piacon elérhető burkolatok sokasága „sokszínű” megjelenéssel ruházza fel. A különböző burkolóanyagok között különösen izgalmas megjelenést biztosít a rozsdásított felületek alkalmazása.

Ezt a különleges (és nem is hinnénk, de drága) felületet kétféleképpen érhetjük el.

Rozsdas_lemez_szalay_csaba14Elsőként említeném meg az esetet, amikor készterméket, azaz már kész rozsdás lemezt vásárolunk. Ebben az esetben az acél az időjárás-állóságát a felületén kialakult vékony oxidrétegnek köszönheti. Ez a réteg különleges patinát ad az anyagnak amellett, hogy semmilyen felületkezelő szerrel nem kell ellátnunk a lemezeket. A légköri elemekkel szemben biztosított korrózióálló képességét a magas foszfor, réz, króm és nikkeltartalmának köszönheti. Az anyag érdekessége, hogy a felületen sűrűbb rozsdaréteg alakul ki, ami a későbbiekben megakadályozza az anyag mélyebb részein bekövetkező rozsdásodási folyamat megindulását.

Rozsdas_lemez_szalay_csaba29Az ilyen lemez hátránya az, hogy a rozsda kialakulásához kémiai reakciónak kell végbemennie. Így a cél érdekében fontos, hogy a párás- nedves és a száraz állapotoknak sorozatosan kell követnie egymást.  A végeredmény 1-2 év alatt is beállhat, ezáltal kialakulhat a végleges sötétebb felület. A hátránya viszont még az is, hogy a lemez környezetében elhelyezkedő másik felületeken, vagy a szerkezet alatti burkolaton is megjelen(-het)nek a rozsdafoltok. Az előregyártott acélok általában S355 szilárdságúak.

-

Rozsdas_lemez_szalay_csaba2Másik típusú megoldás, amikor a fémfelületet utólagosan kezeljük. Ebben az esetben is a vas oxidációja megy végbe. Érdekesség, hogy egy ilyen folyamat előtt a rozsdás felületet a rozsdától meg kell tisztítani! A vegyszert a tiszta felületre egy permetező, vagy egy szórópisztoly segítségével visszük fel. Ezután a felületet körülbelül kétóránként tiszta vizes szórással kell kezelni. A kívánt rozsdásodást követően színtelen lakkal látjuk el a felületet. Ez a lakk a patina tapadását biztosítja.

Rozsdas_lemez_szalay_csaba31A tervezés itt is nagyon fontos szempont. Ugyanis, ha folytonos felületet szeretnék elérni, akkor a hegesztést is előre kell tervezni. Ilyen esetben speciális hegesztésről beszélünk, hiszen a varratnak is patinás felületként kell megjelennie. A tervezés során különböző mintákat is vágathatunk a lemezekbe. Ilyenkor külön konszignációs listát kell készíteni. A rögzítés módja is ekkor dől el.

A kivitelezés során a lemezeket általában vázszerkezetre rögzítik fel. A rögzítősínek segítségével egy átszellőztetett légrést is képesek vagyunk kialakítani, amely az épületfizikai jellemzőkre kedvezően hat. A felszerelés előtt a síkokat ellenőrizni kell.

A homlokzat előnye, hogy minimális karbantartást igényel. Az ilyen típusú acél tisztítását csak tiszta vízzel végezzük. Savak és lúgok használata tilos. A patinaréteget újracsiszolni nem érdemes, mert igazán szép felületet nem tudunk elérni vele.

A magyar építészetben, az utóbbi időkben ez az anyag felkapott építőelem lett, így sok helyen találkozhatunk vele.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.