A műfű

2014. december 2.

IMG_2711A műfüvet egyre gyakrabban választják olyan helyeken, ahol a hagyományos pázsit gondozására nincs lehetőség, vagy a nagy igénybevételnek köszönhetően túl sok gondot okozna. Ilyen helyek a sportpályák műfüves burkolása, de dekorációs céllal is sokan használják, mert locsolást nem igényel, a tűző nap sem égeti ki, a minőségi kiadások természetesen UV-állóak is, így a legnagyobb melegben is szép megjelenést biztosít. Ezen tulajdonságoknak is köszönhető, hogy több ipari létesítmény, iroda előtti területet burkolnak ilyennel, bár személy szerint én a természetes anyagoknak vagyok a híve.

Ennek ellenére nézzük meg közelebbről, hogy a műfüvekről mit érdemes tudni.

IMG_2707A minőségi műfüvek hosszú ideig ellenállnak az UV-sugárzásnak, a nap fakító hatásának, de a téli hidegben akár a fagynak is. Természetes megjelenése van, a tapintása puha, gyakorlatilag majdnem teljesen hasonlít az igazira. Könnyen lehet tisztítani. Ennek ellenére leggyakoribb elterjedési területe még mindig a sportlétesítményekben az eredeti fű kiváltása. Ilyen lehet a futó-, tenisz-, golf- és focipályák burkolása. További előnye az, hogy a lerakásához használt 10 cm murvaágy szakszerű lerakása esetén se a gaz, se a vakond áttörni nem tudja.

A gyártók szerint a minőségi műfüvek előnyei a kevesebb csúszási lehetőség, a könnyebb mozgás, a labda visszapattanási normájához való igazodás, magas tartósság és kopásállóság, megfelelő anyagok és szakszerű lerakás esetén ízületkímélő hatás, jó vízelvezető képesség, stb.

IMG_2712A lerakásához a műfűragasztón és megfelelő szegélyen kívül egy murvaágyazat szükséges, illetve ha megfelelő lefolyású a terület, úgy hidegburkolatra vagy közvetlenül a betonra is lerakható. A karbantartása nem igényel speciális eszközt illetve szakmai ismeretet. Az átlagos élettartama gyártmánytól és gyártótól, valamint igénybevételtől függően 10-15 év. A karbantartása a lerakás helyétől tér el. Teraszon egyszerű porszívó segítségével távolítható el a nem kívánt szennyeződés. Kertben slaggal vagy seprűvel, esetleg lombseprűvel lehet tisztítani. Jogosan merül fel a kérdés, hogy parázzsal szemben, akár cigarettával szemben hogy reagál. A jó minőségű gyártmány be van vonva egy égésgátló anyaggal, ennek ellenére közvetlen magas hőnek, vagy lángnak ne tegyük ki! Fontos, hogy amennyiben rendelkezünk háziállattal, mindenképpen a gyártó által erre a célra ajánlott kivitelt válasszuk.

Nyilván számtalan olyan hely létezhet, ahol érdemes ilyen megoldásban gondolkodni, de személy szerint én a természetesség híve vagyok, és jobban szeretem az igazi gyepet, még ha az olykor nagyobb gonddal is jár.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.