Üvegburkolat

2014. november 25.

IMG_2589Az üvegek gyártásának fejlődése jelentősen megnövelte azok felhasználást. A gyártástechnológia azonban a mennyiség mellett az üveg tulajdonságaira is jelentőséggel bírt. Ezeket az előnyöket a tervezők manapság nemcsak szerkezeti, hanem belsőépítészeti munkáknál is szeretik felhasználni.

IMG_2591Korábbi cikkeinkben írtunk már arról, hogy az edzett üvegeknek milyen előnyeik vannak. Ez azt eredményezi, hogy biztonságosan felhasználhatók belterek burkolására is. Üvegburkolással nagy felületek (gyártói méretektől függő) burkolhatók kevés illesztési hézaggal. Ennek köszönhetően a tisztítása is egyszerű és emellett különleges hangulatot eredményez.

Az üvegek hátránya a törékenységük. Ez főleg az éleknél (bütüknél), sarkoknál jelent problémát. Erre a problémára azonban kiváló toldók, illetve élvédők vásárolhatók. Amennyiben nem szeretnénk ilyen segédanyagokat látni, akkor lehetőségünk van arra, hogy az üveg élét szögben megcsiszoltassuk.

Az üveg fajtája szerint vásárolhatunk normál víztiszta üvegeket, amelyeknek enyhén zöldes árnyalata van. Picit költségesebb megoldás az optiwhite üveg, amely abszolút színtelen.

IMG_2603Harmadik megoldás lehet a Lacobel üvegek vásárlása, melyeket manapság nagyszámban alkalmazzák. A gyárilag lakkozott vagy színezett üvegek előnye, hogy nagyobb páratartalmú helyiségekben is alkalmazhatók, mert a párakicsapódástól is megóvja az üvegeket. Ez a fólia törés esetén is biztonságot nyújt.

IMG_2600Az üvegburkolat elhelyezése három módon ajánlott. Legáltalánosabb és gyakran alkalmazott megoldás a felületre ragasztásos módszer. Ilyen esetben a burkolandó felület minőségének megfelelőnek kell lenni, hiszen rögzítés után a burkolatnak nem szabad leválnia onnan. A ragasztó típusát mindenképpen egyeztessük le a gyártóval. Következő lehetőség, amikor méretre készített profillal helyezik fel az üveget. A harmadik módszer az egyedi rögzítés. Ebben az esetben előre megválasztott rögzítőtípust alkalmazunk, és ezért ezt az üveg gyártásánál is fontos előkészíteni. (Pl. pontmegfogásos üvegrögzítés).

Egyedivé tehetjük otthonunkat, amennyiben az üvegburkolatot élvilágítással vagy háttérvilágítással látjuk el. Az üveg típusától függően egy kellemes hangulatú, homogén megvilágítást érthetünk el.

Az üveg típusának megválasztásánál fontos megemlíteni, hogy a nagy hőterhelésű helyeken, mint például a tűzhely, edzett üveget kell alkalmazni.

A lapok standard méretben és vastagságban vásárolhatók. Ez azt jelenti, hogy a maximális kapható méret 3,21 x 2,25 x 2,55 méter méretű, vastagságúk 4, 6, 8, 10 mm közül választhatók.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.