Fürdőszobai kiegészítők rögzítési lehetőségei csempére

2014. november 11.

IMG_2536Sok esetben szembesülünk új házak építésénél vagy a meglévő ingatlan átépítésénél, kisebb felújítások után, hogy a vizes helységekben, mint a fürdőszobában, ahol a fal csempézve van, szeretnék különböző használati tárgyakat rögzíteni. Ez lehet a kéztörlő, törölköző, vagy a fogmosó pohár tartója is. Ilyenkor több lehetőség közül választhatunk. Jelen cikkemben ezzel fogok foglalkozni.

IMG_2534A falra történő rögzítés egy régi módja, amikor a rosszabb minőségű vakolatba szöget vertek egy kalapács segítségével. Ezzel a megoldással a mai napig sokan próbálkoznak és élnek, annak ellenére, hogy a rögzítés bizonytalan, könnyen meglazulhat, ezáltal adott esetben balesetveszélyes is. Ezt a megoldást semmi esetre sem javaslom, valamint a fürdőszoba hidegburkolata miatt ez itt nem is jöhet szóba.

IMG_2482A másik megoldás, amikor fúró és dübel segítségével megfelelő rögzítési pontot készítünk, amit már biztonságosan tudunk terhelni. Ebben az esetben természetesen a szükséges eszközök száma változik, illetve ez a művelet nagyobb szakértelmet kíván, de azt gondolom, hogy egy kis műszaki beállítottsággal ez a szint is könnyedén megugorható. A módszer hátránya az, hogy a furás nyoma maradandó, így egy esetleges átalakításnál ezekkel a lyukakkal számolnunk kell, illetve el kell tüntetnünk, hogy az esztétikai hatást ne rombolja. Könnyebb dolgunk IMG_2481van, ha a fúrást a fugába végezzük, így a csempe nem sérül és a dolgunk is egyszerűbb. Bár kétségtelen, hogy nem mindig van erre lehetőség és súlyosabb rögzíteni való tárgyakat érdemesebb a burkolatba való fúrással rögzíteni. Itt számoljunk a megfelelő fúrószár kiválasztására, melyhez már előző cikkeimben adtam megfelelő felvilágosítást. Fúrásnál ügyeljünk arra, hogy a fúró előretolása ne legyen túl nagy, valamint kezdetben lassú, aztán közepes fordulattal fúrjunk. Mindenképpen jelöljük fel a fúrat helyét előre. A jó éles fúrószár és a megfelelő előretolás és fordulat megválasztásával a burkolat sem fog megrepedni.

Következő heti cikkemben megismerkedhetnek azokkal a rögzítési megoldásokkal, melyek kevesebb barkácskészséget igényelnek.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.