Tapétaragasztók

2014. november 4.

Mostani írásunkban a tapétaragasztókról nyújtunk fontos információkat.

23382032_sA tapétaragasztók kiválasztásánál rengeteg márka, különböző típus és minőség közül választhatunk. Nagyon fontos az, hogy a megfelelő tapétaragasztót a tapéta típusának megfelelően válasszuk ki. Ebben a bolti eladó lehet a segítségünkre, illetve a ragasztókon is fel van tüntetve, mely típusú tapétákhoz ajánlja a gyártó. Fontos tudni a tapéta választásakor a hordozó anyagot, hogy papír vagy növényi rost, gyapjú, stb. alapú. Ezen kívül a tapéta felületét is érdemes szemügyre venni. Ezen információk megszerzése után választhatjuk ki a megfelelő ragasztóanyagot.

Vannak tapéta típusok, mint a fűrészporos illetve nyomtatott mintával tarkított tapéták, melyeknél erősebb ragasztók alkalmazása a javallott. Emellett léteznek speciális ragasztóanyagot igénylő tapétafajták, mint a kviniltapéták. Ezek mellett ide sorolhatjuk a láncszálas és a szőtt tapétákat, melyekhez szintén speciális ragasztókkal kell a ragasztást elvégezni.

Vásárlás és tapétázás előtt, mindig tájékozódjunk a csomagolásról, figyelmesen olvassuk el a gyártó utasításait.

Fontos, hogy a könnyű és vékony tapétákat híg állapotú ragasztóval szabad ragasztani. Ezzel szemben a nehéz vagy vastag tapétákat, ennél sűrűbb, vastag ragasztóréteg felvitele után ragasszuk.

A ragasztóanyagot hideg vízben oldjuk fel, ügyelve arra, hogy ne legyen csomó az elkevert anyagban. Ezt követően félórányi várakozási időt követően lehet a ragasztóanyagot a tapéta felületére, a megfelelő és már említett vastagságban felvinni.

Abban az esetben, ha a ragasztó nem elég erős, akkor diszperziós és speciális ragasztó megfelelő arányú keverékével segíthetünk rá a ragasztó kötéséhez. Emelet a diszperziós ragasztó helyett használhatunk üvegszövet ragasztót is.

A fentiekben említett tapéta típusokon kívül léteznek hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező változatok is. Ezeknek a ragasztásához, a radiátor mögött lévő hő-tükör ragasztásához használt ragasztót lehet alkalmazni, a tartós ragasztás érdekében.

A tapéták szabásáról és ragasztásáról már esett szó előző cikkeink egyikében. A cikkekben leírtaknak megfelelően alkalmazzuk az ismertetett technikákat. Egy kis affinitással és érzékkel könnyedén újjá varázsolhatjuk életterünket.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.