Természetes kőpadlók felújítása- általánosan

2014. október 28.

31179297_sTereink értékét és esztétikáját növeli a természetes kőpadlók alkalmazása. A szépség mellett azonban a tartósságra is nagy hangsúlyt kell fektetni. A kövek lerakása után annak kezelése is fontos feladat. Ennek hiányában a felület hamar megkophat vagy bemattulhat, esetleg töredezhet.

A felületek minőségének élettartama megnövelhető, illetve a régi felületek felújíthatók, amennyiben korszerű impregnálószerrel kezeljük azokat. Új építés esetén nem annyira zavaró a gondos munkavégzés, mint felújításnál, hiszen egy lakott tér esetén a környezet védelme is fontos feladat.

A kőpadlók felújításánál meg kell terveznünk, hogy mennyi pénzt szánunk rá. Előfordulhat, hogy egy szakszerű tisztítás is elegendő. Komolyabb munka esetén azonban a felszín újracsiszolása is szükségessé válhat. A nagyobb forgalmú helyeken előfordulhat, hogy a kövek kopása nem egyenletes és ezért a csiszolás mértéke is komolyabb.

A csiszoló berendezéseknek komoly műszaki tartalommal kell rendelkezniük. Ezek vizes technológiát alkalmaznak. A csiszolást mindig durvább korongokkal kezdjük, és egyre finomabbal folytassuk. Általában háromszor kell átcsiszolni a felületet. A polírozásnál megfelelő koronggal még kétszer kell ezt elvégeznünk. Ennek köszönhetően a padló is fényesebbé válik. A polírozás után következhet a vegyszeres kezelés.

A vegyszereknek számos típusa létezik. Vannak impregnáló, kristályosító, csúszásmentesítő, fényesítő kemikáliák. A fényes, de csúszásmentes felületek esetén speciális vegyszert alkalmazhatunk.

23724501_sA felület keményítését kristályosítással érhetjük el. A kőlap felső rétegében hő és vegyi anyag hatására a kristályszerkezet módosul. Az impregnálószereknek köszönhetően megakadályozhatjuk, hogy a lap vizet vagy más szennyező anyagot szívjon magába. Ezt azonban ne vegyük készpénznek. Főleg külső térben elsődleges szempont a kő helyes kiválasztása, mert a szer alkalmazása sem biztosítja a töredezettség kialakulását fagy esetén.

A felület impregnálásával a kő színének módosítására is van lehetőség. Itt azonban az árnyalatok változására kell elsődlegesen gondolnunk. Bármilyen szer alkalmazása esetén fontos, hogy az anyagot egyenletesen terítsük. Erre kézzel és géppel is lehetőségünk nyílik.

Amennyiben sikeresen felújítottuk felületünket, akkor annak gondozásáról sem feledkezzünk meg.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.