Festett tapéták

2014. október 14.

Sok háztartásban kedvelt falburkolat típus a tapéta. Azért kedvelik olyan sokan, mert a fal apró hibáit elrejti és igen széles, minden igényt kielégítő választékkal állnak a kereskedők a rendelkezésünkre. Ezen felül a szép tapétázás nem túl körülményes, és nem is bonyolult eljárás.

Festhetö tapeta_szalay csaba _2Kedvelt és elterjedt a sima papírtapéta és a fűrészporos tapéta. Ez utóbbi annak ellenére is igen kedvelt, hogy munkaigényesebb. Ezt a felragasztását követően még festenünk is kell. Több olyan tapéta típus is van, melynek mintázatát, színét könnyedén változtathatjuk átfestéssel, amennyiben azt meguntuk. Ügyeljünk azonban rá, hogy nem minden tapéta alkalmas a festésre. Fontos figyelnünk arra is, hogy festés előtt a tapéta hibái javítva legyenek. Amennyiben szükséges, a sérülés helyén cseréljük ki, mert a festés a hibákat kiemeli. Ezen felül ellenőrizzük a tapéta megfelelő felfekvését és azt, hogy ne legyen hólyagos, illetve a sarkai, szélei megfelelően illeszkedjen a felülethez. Amennyiben úgy ítéljük, hogy a tapéta több helyen sérült, öreg, alkalmatlan a festésre, érdemesebb festés előtt a tapéta lecserélése mellett döntenünk.

Festhetö tapeta_szalay csaba _3A tapéta eltávolítását a legtöbb esetben egyszerű átáztatással (nagyméretű vizes festőecsettel) vagy gőzöléssel lehet viszonylag problémamentesen megtenni. Olyan esetben ne is próbálkozunk a tapéta átfestésével, ha 2 rétegű tapétával rendelkezünk. Ennek oka az, hogy ez a tapéta szárazon is könnyedén eltávolítható a falról. Ügyeljünk a tapéta bevonatára is, mert ez nagyban ronthatja a felhordott festék esztétikai megjelenését és minőségét. Festhetö tapeta_szalay csaba _1Átfestéshez sokan az egyszerűbb diszperziós festéket választják, amely a műanyag felülettel ellátott tapétán nem megfelelően takar a gyenge tapadása miatt. Érdemes átfestés előtt elgondolkodnunk azon, hogy a tapéta minősége mennyire elfogadható, mennyire öreg és azon, hogy jelentős többletköltség lenne, ha újra kitapétáznánk. Amennyiben a tapéta jó és a festés mellett döntünk, a hozzá való festék kiválasztásában, valamint a tapéta festhetőségéről kérjük ki a szakkereskedés, festékbolt munkatársának tanácsát vagy tájékozódjunk a gyártótól.

Festhetö tapeta_szalay csaba _4Gyapjúrostos, habosított felületű, stb. tapétákat festeni nem érdemes, mert ezeket nagyon egyszerű a falról eltávolítani. Tapéta átfestésén, akkor érdemes elgondolkodni, ha a tapéta felülete lehetővé teszi a festést. Átfesthető a megfelelő tapéta akkor, ha meguntuk a színét, mintázatát, vagy elkoszolódott és jelentős többletköltséggel és többletmunkával járna annak a cseréje.

Egy később soron következő cikkünkben a papír-, a fűrészporos- és az üvegszálas tapéták festéséről esik majd szó, mert ezen tapéták esetében lehetséges a festés.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.