Tapéták

2014. október 7.

Belső falfelületeink kialakításában megmutatkozik személyiségünk és stílusunk. A felületek kialakításának azonban számos módja lehet. A manapság divatos látható építőanyag-felület mellett a festett vagy tapétázott felületekkel tudjuk otthonosabbá tenni lakásunkat. Az utóbbinak előnye, hogy rengeteg színben, mintázatban, típusban és minőségben állnak rendelkezésre az áruházak polcain.

tapeta_0001_szalay csabaÁrban a legkedvezőbbek a papírtapéták. Választható vékony és nehéz verziójú. A vékony tapéták esetén a széleket egymásra is ragaszthatjuk. A sima felülete miatt alaptapétaként is használható. A nehéz papírtapéta már többrétegű és a széleket egymáshoz illesztve ragasztjuk. A prégelt papírtapéták felületén domború minta van kialakítva, amit „prégelve”, hátulról a látszó oldal felé domborítanak. Elhelyezésnél ezekre a mintákra külön oda kell figyelni, mert a ragasztóval együtt könnyen kisimíthatók. A papírtapétákról tudni kell, hogy könnyen szakadnak. A falfelületnek teljesen síknak kell lennie, mert tapétázás után csak tökéletes felület után kapunk szép eredményt.

tapeta_0003_szalay csabaA tapétákat fűrészporos kivitelben is megvásárolhatjuk, amellyel változatos struktúrájú felületet érünk el. Ezt a típust Rauhfaser megnevezéssel is szokták ellátni. Választható durva, közepes vagy finom szemcsézetű. Létezik egyrétegű silányabb kivitel, de a jobb minőségű kétrétegű papírból készült tapétákat akár 5-6-szor is átfesthetjük, így mindig felfrissíthetjük lakásunk hangulatát.

Vinyl tapéta alkalmazása nagy forgalmú terek esetén ajánlott. Mosható, súrolható. Selyemfényű felületet ad. Ez is többrétegű tapéta.

A habtapéták több rétegből állnak. Az alsó réteg papírból készül, míg a felső réteg műanyagból. Felületük portaszító. Ezek tartós, festhető tapéták.

tapeta_0002_szalay csabaA gyapjúrostos (Vlies) tapéták alapanyaga nem tartalmaz papírt. A rostszál és kötőanyag keverékével rugalmas, erős anyagot kapunk. Előnye, hogy kis mozgások repedéseit áthidalja, ezért tetőtérben ajánlott alkalmazása. Amennyiben felújításnál más burkolatot szeretnénk használni, akkor ezt a típust egyszerűen le tudjuk húzni a falfelületről.

A textiltapéták drágább árfekvésbe tartoznak. Az alsó vlies- vagy papírrétegre pamutszálakat, illetve eredeti selymet ragasztanak. Gyártanak strapabíró változatokat is, melynek felhelyezése a falra egyszerűbb. A tapéták felszíne is lehet kopásálló, vízálló vagy könnyen tisztítható.

Manapság már alkalmaznak öntapadós tapétákat. Ehhez nem kell külön ragasztót kevernünk. Vízálló, könnyen tisztítható, erősített felülettel is találkozhatunk. Elhelyezése rendkívül gyors és tiszta munkát eredményez.

A megfelelő típus kiválasztása előtt beszéljünk szakemberrel, hogy ne csak tapétánk, hanem annak felhelyezése is szép és esztétikus legyen.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.