Üvegmozaik

2014. szeptember 30.

11253228_sA mozaikkészítés több ezer éves múltra tekint vissza. Az elsőként számon tartott mozaikművészet Mezopotámiához kötődik. Manapság ismét divatos az alkalmazásuk. A végeredmény minden esetben egy sav- és lúgálló, könnyen tisztítható, környezeti hatásoknak ellenálló felület, amely íves, szabálytalan területeken is alkalmazható.

A mozaik készítésének hagyományos módszere az, amikor a teherviselő felületre vékony cement- vagy gipszréteget terítenek. Ezt követően a felületbe helyezik a mozaikokat vagy kavicsokat. Ennek az eljárásnak két nagy hátránya van. A cement a víz hozzáadásától kezdve kötésnek indul, így egyszerre csak kis felületet tudunk mintázni, másrészt a sík felület kialakítása nem egyszerű. Pozitívumai ezzel szemben, hogy munka közben a mintázat követhető és az íves felületek készítése is megoldható így.

Az üvegmozaik burkolat készítésének többféle módja létezik. Fontos megemlíteni, hogy burkolás előtt minden felületet simítani kell. A munka legfontosabb része, hogy a kiegyenlítés, glettelés szépen legyen elkészítve. A falcsatlakozásoknál a csatlakozás derékszögű legyen, mert ez kisebb tévedés esetén is látszódni fog.

Napjainkban az üvegmozaikok rögzítésére kétféle hordozófelületet használnak: papírt, illetve hálót.

19457742_sAz első esetben a mozaik színére van kasírozva egy papír, ezzel együtt lehet a helyére szállítani, fixálni. Ebben az esetben a flexibilis ragasztóval vékonyan terített felületre terítjük a mozaikot úgy, hogy a papírkasírozás a későbbiekben látszódó (külső vagy felső) felületen legyen. Az elhelyezést pontosan végezzük el, a lapokat a ragasztóba gumisimítóval paskolva készítsük el. Ennek a verziónak az előnye, hogy könnyebb méretre vágni, stabilabban rögzíthető. Hátránya, hogy az esetleges hibák csak a felhelyezés után, a papír eltávolítását követően válnak észrevehetővé. Emellett a ragasztó eltávolítása a mozaik felületéről kis többletmunkát eredményez. Nedvesség hatására a papír zsugorodhat, így a gyárilag meghatározott fugaméretek módosulhatnak. A lerakott mozaiklapok színén lévő papírt kb. egy nap múlva nedves szivacs segítségével el tudjuk távolítani. Ezt követően a felületet ellenőrizzük, a fugákat szűkség szerint tisztítsuk!

10606203_sA második módszer szerint a mozaikdarabokat homlokfelületükkel felfelé ragasztják egy üveghálóra, így a minta alakulása jól követhető. A technika előnye, hogy már felragasztáskor látszik a végleges eredmény. Ritkán azonban előfordul, hogy a gyártás folyamán a háló sérül, emiatt nem lehet a mozaikszemeket síkba állítani, a felület csúnya lesz és nehezen tisztán tartható. A tábla megvágása nehézkesebb, a mögötte található szigetelés épségére fokozottan figyelni kell. A szemek kilazulását előidézheti, hogy a háló csökkenti a ragasztóhabarcs és a mozaikdarabkák találkozásának felületét.

A mozaikburkolás ismertetését későbbi cikkünkben folytatjuk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.