Laza ágyazatba fektetett teraszburkolatok

2014. szeptember 23.

laza aljzat_ szalay csaba _5Lapostetők szigetelése igen komoly feladat. Azonban az, hogy pontosan milyen típusú, milyen rendszerű tetőrétegrendet ajánl a tervező, az a felhasználás módjától függ. Léteznek a járható és a nemjárható rendszerek. A mai bejegyzésemben a járható tetők esetén a laza ágyazatba fektetett teraszburkolatokról lesz szó.

A beton- vagy terméskőlapok, a kiselemes betonelemek, deszka vagy deszkautánzatokat készíthetjük járható felületekre. Ezeknek megoldása lehet, ha laza ágyazatba helyezzük el azokat. Ahhoz, hogy jól működjön a rendszer, a következő követelményekre kell figyelmet fordítanunk.

laza aljzat_ szalay csaba _6A burkolatokat feszültség- és elmozdulásmentesen kell kivitelezni. Zúzalékot a szűrőrétegre vagy a szivárgólemezre közvetlenül fektethetjük, de ügyeljünk arra, hogy az ne tegyen kárt benne. A zúzalékba fektetett elemek esetén nagyon fontos azok felső síkjának pontos lejtésképzése. Erre azért kell figyelni, mert a járófelületek lejtése kisebb mértékű, mint a tetőszigetelés lejtése. A kettő közti különbséget a zúzalékkal fogjuk tudni kialakítani. Erre már a tervezésnél is érdemes figyelmet fordítani, hiszen a teraszajtók küszöbszintjéhez is kell a burkolatot igazítanunk. Arra gondoljunk, hogy a burkolat tömörítése után az kb. 1-1,5 cm-t süllyedni fog.

Amennyiben kiselemes térkőburkolatot választunk, akkor azt hasonlóképpen kell kivitelezni, mint hagyományos esetben. Előnye, hogy rendkívül nagy választékban áll rendelkezésre. Fektetése általánosságban ismert. Hátránya, hogy jelentős többletsúlyt ad a födémnek.

Másik megoldás lehet, ha betonlapokat helyezünk el. Itt nyílt fugát is hagyhatunk. Ilyenkor az elmozdulás elkerülése érdekében fugakereszteket alkalmazunk.

laza aljzat_ szalay csaba _3További megoldás, ha pallóból, deszkából készítünk járófelületet. Itt arra kell figyelnünk, hogy a természetes faanyag esetén jól kezelt fát használjunk fel. Vágás után a bütüknél kezeljük le a felületet. Komolyabb fa- illetve fautánzatú járófelület-gyártók rendszerszemléletben gondolkoznak. Ennek a rendszernek a készítése egyszerű, hiszen a szintezett ágyazatra lécezést fektetünk, amelyhez rögzítjük a járófelületet. A profilok kialakításainak köszönhetően a rögzítést (klipszeket) a felületen nem megjelenő formában is kialakíthatjuk. Itt törekedni kell arra, hogy a lejtésiránnyal párhuzamosan készüljön el ez a lécezés (ne állja a víznek útját).

A burkolat tervezésekor ügyelnünk kell arra, hogy milyen típusú váparendszert alakítunk ki. A derékszögű váparendszer hasznos lehet, hiszen a vápákban vágott elemek szépen fognak illeszkedni egymáshoz. Másik előnye, hogy a lejtés mindenhol egyforma lesz.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.