Üvegtégla falak építése III.

2014. szeptember 16.

Korábbi cikkünkben röviden ismertettük, hogy milyen hagyományos módja lehetséges az üvegtégla falak építésének. Ebben a bejegyzésben komolyabban belemélyedtünk a korszerű megoldású rendszerekbe.

A Binaro szisztémájához hasonló a Lux-Profi rendszer is, amelynél szintén először „U” profilokat kell rögzíteni az üvegfal mentén, majd ezután a műanyag elemekkel elkezdjük építeni a falazatot. Az első sor elkészítését követően a kitöltetlen fugába el kell helyezni a vasalást és csak ezt követően önthetjük ki azt habarccsal. A profilok színét itt is több színből választhatjuk. Szintén műanyagprofilokat alkalmaz a Block Lock rendszer is.

üvegtegla_szalay_csabaA Vitrea rendszer alumíniumprofilt alkalmaz már. Építése nagyon gyors. Itt nem kell merevítő huzalt beépíteni, mert a téglák közé elhelyezett alumíniumelem merevvé teszi a falat. Építésnél ebben az esetben is a keretet készítjük el először. Annak beállítása után (átlót is mérjünk!), az első sor alá szilikonragasztót nyomunk. Aztán elhelyezzük az első elemet. Ezt követően a következő üvegtégla közé is szilikonnal ellátott aluprofilt helyezünk. A szilikonozást célszerű úgy végezni, hogy a profil egyik oldalára, vagy az üvegtéglák bütüjére nyomjuk ki. Így nehezebben kenjük össze a kezünket, mintha a profil két oldalát ragasztanánk először. Egy sor készítése után a hosszú, vízszintes, előre levágott profilt helyezzük el. Majd a sorok rakásának folyamata megismétlődik. Ezek rakásánál az üvegtégla elemeket picit igazítanunk kell. Az utolsó munkafolyamat, amikor az üvegtégla mindkét oldalán az illesztési fugákat kitöltjük szilikonnal. Fel kell készülnünk arra, hogy rengeteg szilikon kerül felhasználásra. Ennek dacára a feladatot nagyon gyorsan el tudjuk végezni.

Léteznek előregyártott üvegtégla keretek is (pl. Aqua Block). Itt nem kell a síkba állítás nehézségeivel bajlódnunk, hiszen ezt a gyárban tökéletesen kialakítják. Vásárolhatunk olyan térelválasztó paneleket is, ahol az átjárónál lévő téglák lekerekítettek, tehát ezen a részen nem kell speciális keretet alkalmaznunk.

9774611_sElegáns belsőépítészeti megjelenést a Wallkit rendszerrel érhetjük el legkönnyebben. Itt a fugákat és a merevítő rácsot a keményfa profil helyettesíti. Ennél a rendszernél se szilikont, se habarcsot nem kell alkalmaznunk. A szisztémának köszönhetően a rendszer építésénél a csavarok úgy kerülnek elhelyezésre, hogy a kész falazaton nem fognak látszódni. Ezt a típust könnyen visszabonthatjuk és akár át is helyezhetjük.

A fém vagy metál keretes rendszerek készítése hasonló az előbbi módhoz. Ennél a rendszernél csak egyenes falak kirakása lehetséges. A különleges alumínium profilokat porszórt, vagy eloxált felülettel vásárolhatjuk meg. A szélső elemeket egyszerű és esztétikus élzáró profillal tudjuk takarni.

Ahogy láthatjuk, manapság már rengeteg modern építési megoldással találkozhatunk üvegtégla falaink építésénél.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.