Üvegtégla falak építése II.

2014. szeptember 9.

A hagyományos üvegtégla falazatok építését bemutató múlt heti cikkünk után most a különlegesebb megoldásokról ejtünk szót.

10019967_sÚj, komoly, és gyorsan építhető megoldás, amikor Binario műanyag keretrendszert alkalmazunk. Előnye, hogy segítségével gyorsan és szépen építhető a fal. A fuga helyett itt egy műanyag keretet használunk, ami teljesen körülveszi az üvegtéglákat, úgy, hogy egységes vastagságú kiosztást biztosít. Előnye a rendszernek az is, hogy íves falazatok kialakításánál is alkalmazhatjuk.

A gyártó több színben is forgalomba hozza ezt a keretrendszert.

Építés során ügyelni kell arra, hogy a hőmozgásból adódó tágulásra képes legyen a szerkezet. Ezt főleg a falcsatlakozásoknál szokták kialakítani illetve elrontani. A dilatálást segítheti az, amikor az U profil hátoldalára egy polifoam csíkot ragasztunk. Ez csak néhány milliméter vastagságú. A kezdőprofil elhelyezésénél a vízszintes elhelyezésre törekedjünk, amit ékekkel biztosítsunk, amennyiben erre szükség van.

10128278_sA huzalt itt szintén rozsdamentes anyagból készített vasalásra cseréljük, amelynek bekötési pontjait a falazatba ki kell alakítanunk. Ezután a ragasztóanyagot elhelyezzük, amit csömöszölünk, nehogy levegős maradjon. Ezt követően illesztjük be az üvegtégla-elemeket, amelyeknek beállítását gumikalapáccsal végezzük el. Az üvegtéglafal építésénél téglánként helyezzük el a függőleges síneket. A függőleges fugákat felhígított ragasztóhabarccsal öntjük, miután egy komplett vízszintes sor elkészült. A legfelső tégla felett is el kell helyeznünk az U profilt, amelynél két trükköt is alkalmazni kell. Tegyük lehetővé, hogy a profil kényelmesen beférjen az áthidaló (vagy mennyezet) és az üvegtégla közé. Továbbá fúrjuk át előzetesen több helyen a profilt. Így a felső sor feletti részen is ki tudjuk önteni a hézagot. Fontos, hogy a túlcsorduló, kitüremkedő habarcsot nedves szivaccsal töröljük le.

A korszerű eljárásoknak köszönhetően már a nedves technológiát is elhagyhatjuk az üvegfal-építés során. Ezt persze meg kell fizetnünk, de jelentősen felgyorsul az építés. Ezekről a megoldásokról a következő bejegyzésünkben lesz szó.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.