Üvegtégla falak építése I.

2014. szeptember 2.

6420198_sAz előző bejegyzésben általánosan írtunk az üvegtégla szerkezetekről. Említést tettünk a főbb szabályok betartásáról. Néhány érdekesség viszont még kimaradt. Tartson velünk most is és megtudhatja, hogyan lehet a falazat tartós és repedésmentes.

A leggyakoribb beépítési mód, amikor az üvegtéglákat habarcs segítségével rögzítjük. Ennél a megoldásnál soronként és oszloponként lágyhuzalt kell alkalmaznunk. Ezt meg is szokták „spannolni” mielőtt a habarcsot ráfektetnék. Fontos, hogy a fémhuzalnak nem szabad érintkezni a téglával! A rozsdásodás elkerülése végett érdemes cinkbevonatú, vagy rozsdamentes huzalt használni.

15206905_sA habarcságyazatba fektetett téglák esetén a legnagyobb bajt a tégla súlyából adódó süllyedések okozhatják. Ezért, ha hagyományos habarcsot használunk, akkor maximum 2-3 sort rakjunk fel. Emiatt nem várhatjuk el a mestertől, hogy ilyen típusú habarcs esetén emeletmagas falat készítsen el néhány óra alatt. Amennyiben mégis szükség van a gyors munkára, akkor gyorsan kötő üvegtéglához való, speciális habarccsal dolgoztassunk. Ebben az esetben a több napos üvegfal építési munka akár egy napra csökkenthető.

Habarcsos technológia esetén fontos segédelem a fugakereszt vagy más néven az üvegtéglakereszt. Ezt máshogy kell elképzelni, mint a csempénél alkalmazott kereszteket. Ennek mérete is jóval nagyobb, hiszen a legszűkebb esetben is az 5-6 mm hézagot biztosítani kell. Az üvegtéglakereszt építés után is a falban hagyható. A habarcsot ki kell kaparni egy bizonyos mélységig úgy, hogy a végső műveletnél szép fugaképet tudjunk kialakítani. A felesleges fugázóhabarcsot az üvegtégla felületről le kell törölnünk.

A hagyományos habarcsos falazási technológia egyik fő feltétele, hogy a kész falazatban ne keletkezzen nemkívánatos feszültség. Ennek elkerülése érdekében még az építés megkezdése előtt több tényezőt kell figyelembe vennünk. Ilyen a habarcs felázásának, és az ezáltali dagadásának veszélye. Ez ellen az első sor alatti bitumenes, vagy műanyag nedvesség elleni szigeteléssel védekezhetünk. Az oldalsó falcsatlakozásoknál lévő illesztéseket és a mennyezet csatlakozásait praktikus olyan anyaggal kitölteni, mely tartósan rugalmas, valamint az időjárás viszontagságaival szemben ellenálló marad, továbbá lassan öregszik. Ilyen lehet például egy vastagabb polifoam csík.

Mint látható, az üvegtéglával való munkának is vannak nagyon fontos szabályai. De létezik alternatíva a szimpla habarcsba való ragasztáson kívül is. Ezekről a jövő héten számolunk be.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.