Üvegtéglák

2014. augusztus 26.

uvegtegla_ szalay csabaAz üvegtégla felhasználásával különös fényeket varázsolhatunk otthonunkba. A különböző felületű, színezetű téglák mellett még a méretekkel és a beépítés alakzatával is variálhatunk. A fényáteresztés a színek megválasztása mellett fontos szempont, hiszen ennek alapján határozzuk meg a bevilágító felület nagyságát. Az áttetsző üvegtégla a fény 70-80%-át képes beengedni.

Fontos megjegyezni, hogy a beépítés módja szerint lehetőség van külső falazatba illetve belső térbe készíteni. Ez azért nagyon lényeges szempont, mert külső falazatok esetén jobb hőszigetelő értékű elemeket kell vásárolnunk, amely ára lényegesen magasabb.

Belső tereknél (zuhanykabin, térelválasztás) általában szebbnek mutatkoznak a kisebb fugavastagsággal készített falak. Leggyakoribb alkalmazott raszterméret 20×20 cm-es vagy 25×25 cm-es.

üvegtegla _ szalay csaba2A legolcsóbb és legegyszerűbb üvegtégla hőátbocsátási tényezője akár U=2,7 W/m2K is lehet, ami többszörösen nagyobb szám az ablakoknál megengedettnél. Ezért külső falba hőszigetelt üvegtéglát kell beépíteni, amelynek üvegfalvastagsága nagyobb és a belső terét gázzal töltik ki. Ezzel akár felére csökkenthető a hőátbocsátás értéke. Az ilyen téglákat súlyukból tudjuk legegyszerűbben megismerni, hiszen jóval nehezebbek a belső térbe való társaiknál. A hőszigetelés módját javítani lehet, ha dupla üvegtéglát rakunk közbenső légréssel. Ez persze kétszer nagyobb költséget eredményez.

Mivel az üvegtégla hőtechnikai értékei nem olyanok, mint egy jól szigetelt fal esetén, ezért a beépítésnél a várható páralecsapódásra is figyelnünk kell.

Az üvegtégla falazatok nem teherhordó szerkezetűek. Ezért bizonyos méreteket szabad csak építeni. A beépítés módja szerint lehetőségünk van egyenes és íves felületek kialakítására.

üvegtegla _ szalay csaba1Előbbinél legfeljebb 15 m2-es felületeket állíthatunk össze egyben. Ezen felül dilatáció és merevítés szükséges. A fugákat külső falazatban kb. 1 cm-re válasszuk meg. A szélnyomás felvételére ezekbe rozsdamentes acél huzalokat kell behúzni. Az íves falazat készítésénél már nem célszerű dupla falazatot készíteni. Az ilyen falaknál a fugavastagság a külső és belső oldalon eltérő lesz és az ív sugarának különbsége miatt az árnyékokon is látszani fog a fugakép. Az üvegtégla ajtó vagy ablak összeépítése nehézkes. Ezért ezt célszerű kerülni. Azonban, ha ilyen helyzetbe kerül a tervező, akkor külön merevítést és csatlakozást kell megterveznie. Léteznek speciális keretek, amelyek egybeépíthetők az üvegtéglával.

Az építéshez érdemes tapasztalt szakembert választani, mert a falazat készítése nehezebb feladat a hagyományos kerámia építőelemekhez képest.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.