Nagyformátumú lapburkolatok és szűk fugák kivitelezési nehézségei III.

2014. augusztus 19.

23874071_sA különleges csemperagasztási technikákkal foglalkozó cikksorozatunk előző részeiből már megtudhatta, milyen különleges fugázási technikák léteznek, továbbá mi a flexibilis ragasztók titka, de a nagyformátumú lapburkolatok ragasztási technikáiról még nem esett szó.

A nagyformátumú lapokat (50 cm <oldalhossz) mindig fokozottan flexibilis ragasztóba fektessük. Múlt heti cikkünkben már írtunk róla, hogy a flexibilis ragasztók probléma nélkül hordhatóak fel kalcium-szilikát esztrichre és más nedvességre érzékeny aljzatokra. Arról viszont nem ejtettem szót, hogy az egyrészt a nagy lapméret, másrészt a szűk fugatávolság okozta gyengébb száradás egyéb problémákat okozhat.

nagy lapburkola_ szalay csaba _1Ilyen többek közt az, hogy a csemperagasztó vagy az ágyazó habarcs maradék nedvességtartalma a rétegvastagság és a nagy lapméret okozta kedvezőtlen kiszáradási lehetősége miatt a lapközép alatt megrekedhet. A kiszáradást ebben az esetben a szűk fugaméret is lassíthatja. A lap alatt rekedt nedvesség egyrészt gyengíti az esztrich aljzat kötését, másrészt a lap alatti üreg kialakulásához vezethet.

Ezek a problémák elsősorban határhelyzetekben, mint nagy hőség, továbbá fagy esetén jelentenek igazán nagy problémát. Az üregek a víz számára kiváló helyet biztosítanak, ahol fagy esetén a lapot is megemelhetik, vagy repeszthetik.

nagy lapburkola_ szalay csaba _2Azt, hogy a ragasztó megrekedt nedvességtartalma az esztrich aljzatot ne károsíthassa, úgy kerülhetjük el, hogy az aljzatra egy nedvességzáró alapozót hordunk fel. Ez független attól, hogy az esztrich alá került-e már talajnedvesség elleni szigetelés kialakításra.

Természetesen arra is figyelni kell, hogy az elkészült esztrich aljzat megfelelően ki tudjon száradni. Az itt rekedt nedvesség ugyanolyan károkat képes okozni, mint a fentebb említett nedvesség. Ezt elkerülendő, ajánlatos az esztrich aljzat elkészülte után legalább 20 napot várni a burkolással.

Újabban elterjedt egy különleges megoldás, a híghabarcsos ragasztási technológia, mely a lapok alatti légüregek kialakulását szinte teljesen kizárja. Ehhez kapcsolódik az iszapolásos technológiával végzett fugázás is. Erről következő bejegyzésemben olvashat. 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.