Nagyformátumú lapburkolatok és szűk fugák kivitelezési nehézségei II.

2014. augusztus 12.

22844609_sMúlt heti cikkünkben olyan különleges fugázásokkal foglalkoztunk, ahol vagy a burkolólap mérete, vagy egyéb tényezők határozzák meg a fugázóanyag konzisztenciáját. Mint láthattuk, már a fugázási munkafolyamatok során is lehetnek olyan helyzetek, ahol a „józan paraszti” gondolkodás nem elég, és szakértőre van szükség. Mai cikkünkben is egy ilyen témát dolgozunk fel.

21964705_sA nagyformátumú, ragasztott lapburkolatokat semmiképpen nem lehet a hagyományos méretű (30-40 cm oldalhosszúságig) lapok ragasztástechnikájával összemosni. Még akkor sem, ha manapság már nagyon ritkán találkozhatunk olyan lapburkolással, ahol a burkolólapot cementágyba fektetik. Az új kerámia burkolatokat és gres lapokat, vagy természetes kőlapokat már műanyagtartalmú csemperagasztóba ragasztják. A hozzáadott műanyagtartalom a jobb kötés utáni szilárdulásért felel, továbbá nagyobb flexibilitást biztosít a csemperagasztónak, ami által a lap és a ragasztó közt fellépő feszültségeket jobban levezeti. Ilyen feszültség okozója lehet a hőingadozás okozta hőtágulás. Így nagyobb valószínűséggel kerülhető el, hogy a ragasztóágy megrepedezzen. Az ilyen műanyagbázisú ragasztókkal nagyobb biztonsággal lehet üregmentesen a lapot az aljzatra ragasztani.

Az ilyen műanyagtartalmú, flexnek is nevezett ragasztóknál az előállítása során keverik a cementalapú ragasztóba a műanyag komponenseket. Ez lehet folyékony, vízbázisú, polimerdiszperziós műanyag (latex), melyet az építés helyszínén kevernek a habarcsba. De akár már a gyári bekeveréskor is belekerülhet összetevőként a por formában hozzáadagolt tulajdonságjavító anyag. Ekkor további kémiai folyamatokkal teszik a keveréket még ellenállóbbá.

Az viszont biztos, hogy mindkét eljárás jelentősen növeli a habarcs rugalmasságát és olyan ragasztóanyagot kapunk, mely könnyen kenhető, jó feszültség-levezető képességekkel rendelkezik, ráadásul némileg vízzáró is.

Ha ilyen habarcsot, ragasztót használunk (akár nagy lapformátumokhoz is), akkor akár kálcium-szulfát esztrich aljzatra is ragaszthatunk, mint ahogy más nedvességérzékeny aljzatokra is.

A következő héten még folytatódik a különleges fugázókkal, csemperagasztókkal és burkolási technikákkal foglalkozó cikksorozatunk, tartson akkor is velünk!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.