Aszfaltozás

2014. augusztus 5.

11211049_sMindennapi életünkben számos helyen találkozhatunk az aszfalt burkolatokkal. Azonban érdekes, hogy privát telkeink burkolásánál háttérbe szorul a műkő vagy más beton burkolatokkal szemben.

Ennek talán az lehet az oka, hogy nem állunk bizalommal az aszfalt építőanyaghoz, hiszen házilagosan nem tudjuk beépíteni, nincsen hozzá meg a kellő rutin, mint a beton burkolások esetén. Mások nem tartják elég esztétikusnak és variálhatónak az előbb említett burkolatokhoz képest.

12026536_sAz aszfalt bitumen kötőanyagú, mesterséges illetve természetes adalékanyagokat, homokot, kőzúzalékot és mészkőlisztet tartalmazó építőanyag. A megfelelő aszfalttípus kiválasztásához tudni kell, hogy mekkora igénybevételű helyre lesz beépítve. Ez befolyásolja a keverék adalékanyagának típusát, a rétegszámát- és vastagságát illetve a beépítés típusát is.

Az aszfaltot elsősorban közutak hajlékony és fél-merev pályaszerkezetének készítéséhez alkalmazzák. Ezt az építőanyagot általában két fő típusra szokták osztani.

4804442_sAz egyik verzió lehet a hengerelt típus, ami különböző adalékanyagokból készül. Jellemzője, hogy nagyon sűrű anyag. Elkészítése után nem tömörödik. Az aszfaltot keverőtelepen készítik, és forró állapotban viszik az építési helyszínre. A hengerelt típus általában 5% bitument tartalmaz. Beépítését ún. finisher géppel végzik, majd ezután nagytömegű hengerrel hengerezik. Az úthengerek vezetése komoly feladat, mert előre-hátra irány váltásakor finoman kell az irányt megváltoztatni, hogy a burkolat sík maradjon és ne legyen benne „pukli”. A henger felületét dízelolajjal, vagy más leválasztó-szerrel folyamatosan kenik, hogy a leterített anyag ne tapadjon a felületre. Ez a típus hosszabb élettartalmú és nagyobb terhelést visel el, mint az öntött aszfalt.

Az öntött aszfaltot hengerlés nélkül is be lehet építeni. Megfelelő eszköz nyeles terítőszerszám vagy kézi henger. Általában 3-4 cm vastagságú réteg megfelelő. Szabálytalan aljzaton is jól teríthető. Bedolgozás után sík felületet ad. Télen és esős időben erősen csúszik, ezért érdesíteni szokták. A keverék általában 7-10% bitument tartalmaz. Ennek a típusnak az előnye, hogy nemcsak keverőtelepen állítható elő, hanem masztikátor nevezetű fűthető tartályban is.

Az aszfalttípusok a keverék igénybevétele szerint kopórétegként, kötőrétegként és alaprétegként tervezhetők és alkalmazhatók a szerkezetbe.

Öreg szerkezeteket teljes rétegvastagságban réseléssel, vagy a kitüremkedett felületeket marással távolítják el.

Az aszfalt helyes típusának megválasztásával tartós felületet kaphatunk úgy, hogy a kivitelezési idő jelentősen kevesebb lesz a betonéhoz képest. Utókezelést nem igényel.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.