Nagyformátumú lapburkolatok és szűk fugák kivitelezési nehézségei I.

2014. július 29.

Fuga_ szalay csaba _1Ki ne álmodna szép nagy lapokkal burkolt teraszról, fürdőszobáról, nappaliról? Sajnos létezik jó pár tényező, ami miatt nem mindenkinek ajánlom ezeket a burkolatokat. Friss Burkolatblog cikkünkből megismerheti azokat a nehézségeket, melyek megkeseríthetik a nem megfelelően kivitelezett nagy lapformátumú, vagy szűk fugaközű burkolat tulajdonosának életét.

Egyre divatosabb a szűk fuga. A fuga eredeti szerepe eredetileg nem csak esztétikai jellegű. A fugának gond nélkül le kell vezetnie a lapok közt keletkező feszültséget, melyet okozhat rá nehezedő teher, hőtágulás, vagy pusztán burkolási pontatlanság. Ha a fuga rendeltetését nem tölti be, a lapburkolat megrepedezhet, vagy akár a ragasztása is elengedhet.

Fuga_ szalay csaba _2A csempe és greslapgyártás technológiája már megengedné, hogy a lapok szűk fugával egymáshoz egyre közelebb kerüljenek. Egy normál fugaszélesség durván 5mm-t tesz ki. Bonyolultabb fugakialakítás nélkül ez a távolság 2,5 mm-re csökkenthető, de a fugaméretnek alkalmazkodnia kell a lapformátumhoz is. Ez azt jelenti, hogy 60 cm-es lapoldalhosszig a fugaméret legalább 3 mm legyen, ennél nagyobb lapoknál pedig minimum 5 mm. A pontos fugaméret szélességének kiszámítása egyébként mérnöki feladat.

A fugázóanyagnak lehetőség szerint tökéletesen üregmentesen kell kitöltenie a lapok közti üreget. Viszont erre a célra 2,5 mm méret alatt már kevésbé megfelelő a hagyományos fugázóanyag. Ugyanis minél kisebb ez a méret, annál nehezebb a betöltése. Ha az üregkitöltés nem tökéletes, akkor az alapok közti teher- és feszültségátadás nem lesz tökéletes.

fuga_ szalay csaba _3A 2,5 mm-nél szűkebb fugákhoz hígabb fugázóanyagot, és úgynevezett iszapolásos fugázási technikát javasolt alkalmazni. Erre létezik kimondottan iszapolásos fugázáshoz tervezett fugaanyag is. Bátor hidegburkolók gyakran próbálkoznak a hagyományos fugaanyagok túlhígításával, azonban ezek a túl nedves anyagok száradás közben a nedvességet nem képesek egyenletesen leadni, így a fuga színe nem lesz egyenletes és végül foltos maradhat. Figyelni kell arra is, hogy a hagyományos, azaz nem iszapolós fugázásnál a fugázóanyag nedvességtartalma túl kevés se legyen. A túl kevés nedvesség oda vezethet, hogy a száraz esztrich aljzat a nedvességet egyszerűen kiszívja. A bajt még tetézheti, ha a hőmérséklet magas, így a száradás is hirtelen megy végbe, mely által a fugázóanyag egyszerűen megég.

Mint az a leírtakból is kiderült, a fugázás közel sem olyan jelentéktelen feladat, mint azt elsőre hinnénk. Érdemes fokozottan odafigyelni a záró munkafolyamatokra is.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.