Corian

2014. július 22.

burkolatblog _ szalay csaba _5Épületeink belső tereinek kialakítása az adott kor stílusát tükrözi. Ezt nagymértékben befolyásolja a korszak technológiai fejlettsége is.

Talán korunk legnagyobb előnye a számítástechnikai tervezés, amely segítségével bármilyen felületet létrehozhatunk. Ehhez azonban megfelelő anyagra is szükségünk van.

Az 1960-as években egy új, belsőépítészetben igen kedvezően használható Corian nevű anyag jelent meg. Az azóta eltelt időben bizonyította létjogosultságát, hiszen szépsége mellett tartósnak is bizonyult.

A Corian rendkívül szilárd, nem porózus és homogén felületű. Egyharmad része akrilgyantából és kétharmad része ásványi anyagokból áll. A legfőbb ásványi anyagát bauxitból nyerik.

burkolatblog _ szalay csaba _2Az alkotóelemeinek köszönhetően nagy kopás- és karcálló tulajdonsággal rendelkezik. Használat során a hőhatásoktól óvni kell! Bármilyen károsodás esetén a gyártó vagy szervizközpont ki tudja javítani a károsodott felületet. A Corian termékekre 10 év garanciát vállal a gyártó. Ez köszönhető annak, hogy felülete könnyen tisztítható és a rongálás okozta javítást is könnyű elkészíteni az elem teljes cseréje nélkül. Az illesztési pontjait rejtett, láthatatlan módon is kialakíthatjuk, ezért orvosi, szállodai és egyéb közintézményekben is teret nyert. Ellenáll a penészesedésnek és a rozsdásodásnak, ezzel gyakorlati és higiénikus segítséget nyújt a használónak. A porcelánnal ellentétben felületén hosszú évek múltán sem jelennek meg repedések.

21122774_sA belsőépítészeti tervezők egyik kedvenc anyaga. Bármilyen forma kialakítható vele. Vas vagy fa öntőmintában hőre formázható. Dombormű hatású mintázatokat a „Bass Relief” technikával lehet rá nyomtatni. Világos vagy vékonyabb lemezeknél fényáteresz    tő képessége is megnyilvánul. Beépítéskor a Corian munkafelület szatén fényű, azonban a használat során felvesz egy simább, selymesebb felületet. Gondos ápolással akár tükörfény felület is létrejön. A tervezést megkönnyíti, hogy több színárnyalat közül választhatunk.

burkolatblog _ szalay csaba _3A belsőépítészeti megoldások mellett az anyag alkalmas külső homlokzatok burkolására, illetve köztéri bútorok, padok alapanyagául is szolgálhat. A homlokzatburkolásnál az átszellőztetett, függesztett megoldást célszerű alkalmazni. A gyártó előírásai alapján a belső tereknél a forró tárgyaktól óvni kell az anyagot, viszont a külső hőmérsékleti hatásokról már nem fogalmaz ilyen egyértelműen. Az alacsony vízfelvevő képessége előnyös. Graffiti és falfirkák eltűntetése is egyszerűbb a felületről, mint más homlokzati burkolat esetén. Az anyag számos tanúsítvánnyal rendelkezik, amely a mai szigorú építőipari szabályoknál kedvező a kivitelezők számára.

Összességében lenyűgöző ez az anyag. Magyarországon is több példával találkozhatunk már. Amennyiben lehetőségünk van rá, érdemes kipróbálni házunk otthonossá tételénél.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.