Tégla burkolás

2014. július 15.

Az épület homlokzatának egyik divatos és időtálló megoldása, amikor téglaburkolatot alkalmaznak építészeti elemként a felületeken. Ennek számos típusával találkozhatunk.

Egyfelől megoldás, amikor előtétfalként egész kisméretű téglát falaznak. Lehet még maga a falzat látszó, kisméretű téglából épített és gyakran alkalmazott harmadik megoldás, amikor szeletelt vagy előregyártott téglalapokat ragasztanak a felületre.

klinker _ szalay csaba2Az alapanyagot tekintve választhatunk klinkertéglát, burkolótéglát vagy mészhomoktéglát is. Minőséget tekintve a klinkertégla a legjobb választás, de ez a 10-15%-os többletköltségből is látszik. A mészhomoktéglák idő- és savállósága csekély, kivirágzásra hajlamos. Ez azt jelenti, hogy a felszívott nedvesség hatására a felületén a sók könnyedén kiválnak. Emellett keménységük, nyomószilárdságuk és savállóságukban is megmutatkozhat a különbség. A klinkertégla alapvető jellemzője, hogy sav- és fagyálló égetett agyag építőelem, amit 1100-1200 C0-on égetnek ki. A burkolótégla gyengébb minőségű tégla, amit elsősorban belső falfelületek burkolására használnak.

Korábbi bejegyzéseimben már írtam a tervezés fontosságáról. Ez a homlokzatburkolásnál is nagyon fontos. Külön homlokzati tervet kell készíteni. Ennek egyik legfontosabb következménye, hogy viszonylag pontos mennyiséggel kalkuláljunk a kivitelezés megkezdése előtt. Másrészt a nyílások körül és a díszítések kialakítása is precízen megtervezhető, így a kivitelezésnél nem alakul ki szabálytalan téglakötés. Fontos szempontja még a tervezésnek, hogy eldönthetjük, milyen típusú téglakötéssel lesz kirakva a falzat, vagy hogy milyen módon kapcsolódik a téglafalzat a  tartószerkezethez.

klinker _ szalay csaba1A látszótégla homlokzatok előnye, hogy számos esztétikai megoldás mellett különböző technológiai kialakítással készíthetjük el a kívánt homlokzati architektúrát. Választhatjuk azt a megoldást is, amikor átszellőztetett előtétfalat készítünk. A légrés vastagsága minimum 4 cm. Ebben az esetben különleges segédszerkezeteket kell alkalmazni, amikre a tégla felültethető, felfüggeszthető vagy egyszerűen csak a bekötést szolgálja. Ennek a megoldásnak hőtechnikailag is kedvező megoldása van. Itt fontos megemlíteni, hogy a klinkertéglák esetében a belülről kifelé tartó páradiffúziónál nagy ellenállást fejtenek ki.

Falazott téglafalaknál a bekötés kialakításra kell figyelni. Ezt a bekötést lehet magával a burkolótéglával megoldani, vagy rozsdamentes acél bekötőelemekkel kialakítani.

klinker _ szalay csaba3A klinkerlapok flexragasztóval történő megoldása talán a legolcsóbb megoldás. A klinkerlapok lehetnek előregyártott kivitelűek vagy a kisméretű tégla fűrészelésével előállítottak. Ennek felragasztása történhet „dryvit” rendszerre is, azonban ilyenkor ügyelni kell a rendszer elemeinek teherbírására. Ilyen például a dupla hálózás vagy a megnövelt dűbelezés is. Ennek a megoldásnak a hátránya a sarokelemek kialakítása, ahol meglátszik, hogy nem teljes értékű kisméretű téglát alkalmazunk.

Fontos megemlíteni, hogy a dilatációra kellő hangsúlyt kell fektetni annak ellenére, hogy kis elemekből készítjük a burkolást. Ilyen esetben a dilatáció vonalában tervezett hézagot képzünk vagy a fugát váltjuk ki (fogas elrendezés) olyan tömítőanyaggal, amely a nedvesség bejutását gátolja, de a fugaképen nem észlelhető.

Zárszóként a technológiai kérdés mellett megemlítem, hogy a látszó téglafelületek előnyös tulajdonsága, hogy a téglakötések számos módozata miatt egészen különlegessé is tehetjük homlokzatunkat.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.