Homlokzatdíszítések

2014. július 8.

IMG_7611Napjaink épületeit a letisztult formák, egyszerű homlokzatok jellemzik. Ez azonban a kor anyagi helyzetét is mutatja. Más stílusoknál igyekeztek a homlokzatokat minél gazdagabb, összetettebb formában létrehozni, amellyel a ház tulajdonosának vagyonát is lehetett reprezentálni.

Ezek a homlokzatok, azonban hagyományos kőműves vagy fehérkőműves mesteri munkák által készültek. A homlokzatokon előforduló kváderezést még a mai napig is gyakran szakipari munkával építik meg. Ennek egyszerű kialakítása, amikor többrétegű vakolttal készül a homlokzat, és a kváderek közti mélységet lécekkel alakítják ki. A hosszanti összetettebb díszítő elemeknél is lécet vagy deszkázatot hívnak segítségül, amit a homlokzatra felszegeznek, de a tagolt formát külön, a formára készített és bádogozott „kocsival” húzzák meg. Itt a falsíknak szépnek kell lennie, mert ezekkel a díszítésekkel az egyenetlenségek is hangsúlyt kapnak.

Más megoldást a gipszből készített elemek jelenthetik. Itt az előre elkészített formát öntik ki gipsszel, majd száradás után ragasztják fel azokat a falsíkra.

stukko_ szalay csaba1Az új technológia, azonban ide is betört. A hőtechnika következtében a hagyományos falszerkezetek nehezen tudnak megfelelni a követelményeknek, ezért a polisztirolhab rendszerek segítségével egyszerűen lehet kialakítani ilyen tagolt homlokzati felületeket. A dryvit rendszer előnye, hogy a hőszigetelésre is egyszerűen készíthetünk, anyagában megegyező, EPS vagy akár XPS lapokból kvádereket, díszítőelemeket. Ennek a felragasztása sem bonyolult, hiszen a saját rendszer ragasztójával a síkba hozott hőszigetelésre ragasztjuk az elemeket.

stukko_ szalay csaba2A polisztirol díszítőelemek elkészítése kétféleképpen történhet. Az egyik, amikor „cekászt” használunk. Itt arra kell gondolni, hogy egy vékony fémszál felmelegítésével, az azon keresztül tolt hőszigetelőlap szabható. Ennek a szabásnak végeredményeképpen kaphatjuk meg a homlokzati díszünket. Ehhez azonban nagyon ügyes kézügyesség kell. A másik megoldás, amikor előre legyártatjuk az elemeket. Az ablakdíszek külön elemként is megrendelhetőek, nem kell egyedi gyártást kérnünk.

IMG_7586A díszítőelemeket már 3D-ben is elkészíttethetjük, vagy automatizálás révén a feliratokat hibátlanul, bármilyen betűtípusban kivágják nekünk. A stukkók és díszlécek internetről is megvásárolhatók, amelyeket egy ügyesebb szakember hibátlanul fel tud ragasztani a felületre. A díszítő elemeket érdemes tiszta, festetlen felületre ragasztani. A festett felületek minőségét nehéz ellenőrizni, bizonytalan a ragasztás időtartama.

A ragasztó száradása után már festhetők az elemek. A festés előtti a toldásokat érdemes egybecsiszolni, a hibákat kijavítani.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.