Fémfajták a homlokzaton

2014. július 1.

femburkolat _ szalay csaba _1A fém burkolatok manapság igen népszerű burkolattípusok. Leginkább nagyobb épületeken, ipari létesítményeken, irodaházakon, raktárakon, szállodákon találkozhatunk velük. Bizonyos fajtájukat, mint a tálcás homlokzatokat vagy a kazettás homlokzatokat önálló vagy üvegfelülethez csatlakozó burkolatként gyakran használják.

Anyaguk fém, ami elegáns, ugyanakkor természetes, harmonikus, a tájba illeszkedő megjelenést biztosít.

femburkolat _ szalay csaba _3A felületkezelésének és porfestésnek köszönhetően egyedi szint adhatunk az acéllemeznek. Itt is több variáció közül választhatunk igényeinknek és a pénztárcánknak megfelelően. Rozsdamentes acél, tűzhorganyzott acél vagy speciális összetétellel rendelkező Cor Ten acél. Emellett lehet réz- illetve alumíniumlemez is. Ezeket leggyakrabban nagyüzemi körülmények között látják el felületkezeléssel.

Horganyozott acéllemez:
Ez többféle bevonatot kaphat. Leggyakrabban PVDF-t vagy PE-t. Manapság divatos, hogy régies külsőt kölcsönzünk egy épületnek. Ezt az igényt is ki lehet ilyesfajta lemezekkel szolgálni, úgy, hogy nem várunk az idő vasfogára évtizedeket, hanem olyan lemezt választunk, melyen a beépítést követően alakul ki egy nemes oxidréteg. Ennek az oxidrétegnek további előnye, hogy megvédi a fémlemezt az átrozsdásodástól.

Alumínium lemez:
Alumínium vékony lemez: PVDF vagy PE bevonattal ellátotva kis és közepes méretű lemezek előállítására alkalmas típus.

Alumínium vastaglemez:

Ötvözött alumínium, mellyel a közepes és nagyméretű lemezek előállítása valósítható meg. Felületkezelési eljárása leggyakrabban az eloxálás vagy elektrosztatikus pórszórás. Nagy elemméret esetén vegyük figyelemben a lemez hőmérsékletre történő reagálását, méretváltozását.

Titáncink és rézlemez:
Kiváló esztétikai megjelenésének köszönhetően napjainkban is népszerű anyagról beszélünk. Kereskedelmi forgalomban kapható az előre patinásított, illetve az ilyen jellegű kezelést mellőző natúr kivitel is. Az eddig felsorolt alapanyagoktól eltérően e lemezek tulajdonsága finom egyenletesség, apró görbeségek, így is elősegítve a természetes megjelenést.

femburkolat _ szalay csaba _5A teljesség igénye nélkül ismertettem cikkemben néhány, gyakran alkalmazott homlokzati fémtípust. Amiért személyesen preferálom ezen elemek alkalmazását az építkezéseken, az az, hogy az elemek anyagának köszönhetően időtállóak és később nem terhelik a környezetet, mert egyszerűen leszerelhetőek, elkülöníthetőek és újrahasznosíthatóak.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.