Hangszigetelő táblák felületi megjelenése

2014. június 24.

hangszigeteles _ szalay csaba _1A belsőépítészeti tervezés szorosan kapcsolódik a termek akusztikai problémáinak kiküszöböléséhez. A belső terek látványát és az akusztikát sokféle módon ötvözni lehet, mint például fa vagy gipszkarton táblák segítségével.

Az akusztika megtervezése nagyon nehéz feladat. Vizsgálata során a helyiség funkciója a legfontosabb szempont, így a tervezésnél is azt kell megválasztani, hogy a hangot milyen módon irányítsa a konstrukció. A hang visszaverődésénél a nagy tömegű szerkezetek a legmegfelelőbbek. A hang elnyelésénél, a visszhangok terjedésénél az összetett, perforált lapok nyújtanak segítséget. Fontos szempont, hogy a burkolatnak hangelnyelő vagy hangtompító hatása legyen.

A kivitelezés is sokkal kedvezőbb, mint régebben. A paneleket már rendszerelemként is meg lehet venni és a csomóponti kialakításra is számos, kialakult javaslat létezik. A rögzítés lehet látszó vagy rejtett megoldású.

Azonban nézzünk meg néhány típust, amely közül választhatunk!

hangszigeteles _ szalay csaba _2A Halltex olyan panel, amely a faliszt és a fa saját gyantáját tartalmazza. A finn gyártó 12 mm vastagságú lemezeket árul úgy, hogy a panel már kész (tapétázott) felületet is kaphat. A laminált burkolat semmiféle utómunkát nem igényel. Nagyobb zajhatás esetén szigetelő alátételemmel is kombinálhatjuk a rendszert.

Hasonló alapanyagból készít akusztikai lapokat a Heraklith is. A fedetlen, egyenetlen felület jól töri meg a zajokat, így ezt kiválóan hasznosíthatjuk, amennyiben hangelnyelő felületet szeretnénk létrehozni. A megfelelő rendszer alkalmazásával csarnokok és egyéb zajos termek esetén strapabíró felület is kialakítható. Hanggátlás terén többrétegű szerkezettel kombinálva lehet sikeres megoldás.

hangszigeteles _ szalay csaba _6Választhatunk Pannon-Falap lemezeket is. Ebben az esetben már esztétikus felületet kapunk megfelelő hangelnyelés mellett. A sima, furatolt vagy hornyolt megmunkálással az akusztikai értékeken variálhatunk. A felület lehet natúr, csiszolt, vagy lakkozott. A furattávolságok és a furatátmérők méretei választhatóak. A lapok illesztésénél az élképzésre is figyelnek, így akár kerekített, nútos, vagy váltókötéses megoldást is kérhetünk. Érdemes szót említeni a lap rétegéről, hiszen a 3 rétegű rétegelt lemez hátoldalát még egy akusztikus szövet is borítja.

hangszigeteles _ szalay csaba _4A gipszkarton lemezek beépítése gipszkartonozó szakemberek számára nem jelenthet problémát. A gipszkartonlapok előnyei, hogy számos felületi kialakítású lap közül választhatunk. Ezek a lapok általában 12,5 mm vastagságúak, hátoldalán szintén található filcréteg. A beépítésnél fontos, hogy a lapokat az általános álmennyezetek tömör gipszkarton lapjaitól eltérően hálószerűen helyezzük el. Az illesztési hézagokat a gyártóval egyeztetett módon kell kitölteni.

Koncerttermeknél gyakran alkalmaznak természetes, fa burkolatokat. Ilyen esetben a lemez vastagságára kell figyelni (min. 7 cm ajánlott), mert ebben az esetben az nem rezonál be. A belsőépítészeti kialakításnál sokat segít már a számítógépes tervezés, így a fa lapok CNC gépekkel alakíthatóak ki.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.