Felületek védelme a falfirkákkal szemben és a tisztítási módszerek

2014. június 17.

graffiti _ szalay csaba _epitesz_  4Homlokzataink szépségét hosszútávon szeretnénk élvezni. A helyesen elvégzett, jó minőségű kivitelezés fontos a cél elérése érdekében. Azonban a vandálok és a különböző falfirkák ellen is fel kell tudnunk venni a harcot. Erre a vegyipar különböző típusú kemikáliákat fejlesztett ki, amik viszonylag egyszerű és gyors kivitelezéssel védik homlokzatainkat a nemkívánatos feliratokkal szemben.

graffiti _ szalay csaba _ epitesz_ 1Fontos, hogy az aljzat kellően szilárd legyen, ugyanis a firkák eltávolításához általában nagynyomású (meleg vizes) berendezést célszerű alkalmazni. A felületi hibákat, repedéseket előzetesen meg kell szüntetni. Ügyelnünk kell arra, hogy a víz és a benne kioldott sók ne juthassanak az impregnáló réteg mögé, mert azok kivirágzásokat okozhatnak. Minden esetben a vegyszerek felhordása előtt az aljzatot a rárakódott koszrétegtől és károsanyag-lerakódásoktól, sóvirágoktól, algáktól és moháktól is meg kell tisztítani.

A homlokzaton megjelenő graffitik eltávolítására folyékony és zselés állagú tisztítószereket használjunk.

Az oldószeres festékeltávolítás nem ajánlott. Az oldószerrel általában a graffiti festékanyagát a mélyebb rétegekbe is bejuttatják, vagy a felületen azt szétmaszatolják.

graffiti _ szalay csaba _ epitesz_ 2A folyékony tisztítószerek az enyhébb szennyeződések és érzékeny felületek esetében kerülhetnek felhasználásra. A vegyszer a felhordása után a felület pórusait lezáró tejszerű filmréteggé alakul, amely a felület páraáteresztő képességét nem akadályozza, de olaj és vízlepergető tulajdonságainál fogva meggátolja a firka mélységi beszívódását.

A munka során dolgozhatunk ecsettel vagy festőhengerrel is, de szórásos megoldás esetén két réteg felhordása ajánlott. Az impregnáló szer alkalmazása nem fakítja a homlokzat színét. Azonban, ha csak egy bizonyos sávot látunk el védelemmel, akkor a két rész között látható lesz a különbség. A frissen kezelt felületeket védeni kell a záporesőtől.

graffiti _ szalay csaba _ epitesz_ 3Erősen szennyezett felületek tisztítása zselés tisztítószerekkel végezhető. Ezt a módszert kell alkalmazni akkor is, amikor a graffiti a felület mélyebb részeibe is behatol. A felhordás után érdemes 25-30 percet várni, hogy a kemikália teljes mélységbe be tudjon hatolni. Mivel ebben az esetben gélszerű anyagról beszélünk, így az a homlokzat függőleges felületéről sem folyik le.

Amennyiben az antigraffitis felületre új falfirka kerül, akkor annak lemosása után meg kell ismételni az impregnálószer felhordását.

A megelőző védelem mindenképp kifizetődőbb, mint az utólag végzett teljes tisztítás, annak ellenére, hogy költséges megoldás. Továbbá az impregnáló anyag alkalmazásával nem módosul a színárnyalat, mint a hagyományos átfestéses megoldások esetén.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.